Demente vrouw voor rechter na twee keer stemmen

Een 86-jarige dementerende vrouw uit de staat Minnesota moet vrezen voor een celstraf nadat ze is aangeklaagd voor stemfraude. De vrouw heeft per ongeluk twee keer een stem uitgebracht voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen afglopen november.

Coen Brandhorst
Margaret Schneider. Beeld Videostill
Margaret Schneider.Beeld Videostill

Margaret Schneider vertelde aan nieuwszender Fox dat ze naast haar feitelijke stem op het kiesbureau, ook nog een voorlopig stembiljet had ingeleverd, enkele maanden voorafgaand aan de verkiezingen. 'Alles is voor mij moeilijk te onthouden op deze leeftijd. Ik ben er desondanks trots op dat ik al sinds een kleine 70 jaar stem uitbreng,' Aldus Schneider.

Schneider is niet te spreken over het personeel van het stembureau: 'Ze hadden me toch kunnen vertellen dat ik mijn stem al heb uitgebracht en me naar huis kunnen sturen?' Nader onderzoek wees inderdaad uit dat het personeel van het stembureau op de hoogte was van het feit dat Schneider al voorlopig had gestemd.

De openbaar aanklaagster Michelle Zehnder Fischer vertelde de nieuwszender dat ze geen andere keus had dan (op formele gronden) Schneider aan te klagen. 'Ik zou worden ontslagen als ik dat zou weigeren, maar ik heb niet de intentie deze vrouw naar de gevangenis te sturen, we zijn op zoek naar mogelijkheden dit op een bevredigende wijze voor ale partijen op te lossen.

Schneider tenslotte benadrukt nogmaals dat ze nooit de intentie heeft gehad om twee keer te stemmen: 'Dat is tegen de wet,' aldus de krasse tachtiger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden