Delen Oude Kerk voor het eerst toegankelijk voor publiek

Bezoekers van de Oude Kerk in Amsterdam kunnen vanaf vrijdag delen van het gebouw zien die niet eerder toegankelijk waren voor publiek.

Het omstreden rode raam van de Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò is vanaf vrijdag te zien Beeld Marc Driessen
Het omstreden rode raam van de Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò is vanaf vrijdag te zienBeeld Marc Driessen

Onder de noemer Meer Oude Kerk gaan zeven zijruimtes open, waar bijzondere kunstschatten zijn te zien. In totaal komt er 155 vierkante meter extra aan tentoonstellingsruimte bij. De Kerkmeesterskamer, de Librije, de IJzeren Kapel, de Spiegelkamer, de Bibliotheek, Collegekamer en het Heilig Graf zijn nu ook dagelijks toegankelijk.

De Oude Kerk is de eerste kerk van Amsterdam en het oudste gebouw van de stad. Nadat het pand, midden op de Wallen, in 2016 werd geregistreerd als museum is een flinke herinrichting in gang gezet.

Kunstwerken
Behalve een vernieuwde entree en museumwinkel is het klimaat van de zijruimtes aangepakt, waardoor hier nu ook kunstwerken kunnen worden getoond. Zo is in de Collegekamer een zilveren monstrans te zien van een meter hoog, in bruikleen van de Nicolaikirche in het Duitse Kalkar. Dit middeleeuwse topstuk dateert uit 1549 en maakte oorspronkelijk deel uit van het bezit van de Oude Kerk.

Ook is daar vanaf vrijdag het omstreden rode raam van de Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò voor iedereen te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden