'Dekker weigert terecht financiering islamitische school in Den Haag'

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft terecht geweigerd een middelbare school in Den Haag te bekostigen van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam.

Redactie
Het Islamitisch College Amsterdam in Slotervaart dat in 2010 de deuren sloot Beeld anp
Het Islamitisch College Amsterdam in Slotervaart dat in 2010 de deuren slootBeeld anp

Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald.

De stichting wilde een school op islamitische en hindoeïstische grondslag of een school op islamitische en rooms-katholieke grondslag opzetten en vroeg daarom om geld. De staatssecretaris wees de aanvragen af omdat uit de statuten van de stichting niet duidelijk blijkt van welke godsdienstige of levensbeschouwelijke richting het onderwijs uitgaat, anders dan de islamitische richting.

De Raad van State deelt die mening. "Duidelijk is dat er - op basis van de prognosecijfers - onvoldoende leerlingen zijn om een scholengemeenschap op uitsluitend islamitische grondslag te starten. Daarom heeft de staatssecretaris terecht geweigerd om de nieuwe islamitische scholengemeenschap te bekostigen."

Ook niet in Amsterdam
De Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam (SIO) mag ook geen school in Amsterdam stichten. Afgelopen mei weigerde Dekker de islamitische middelbare school te financieren. Er bestonden grote zorgen of de school wel burgerschap en integratie bevordert, omdat één van de oud-bestuurders in 2014 op Facebook openlijk sympathiseerde met IS.

In 2011 kreeg de SIO nog wel toestemming van het ministerie van Onderwijs om een islamitische middelbare school in Amsterdam te beginnen. Toen wilde de gemeente echter geen gebouw ter beschikking stellen, omdat zij vraagtekens plaatste bij het bestuur. Dezelfde bestuurders waren eerder betrokken bij het Islamitisch College Amsterdam dat in 2010 onder meer vanwege slechte onderwijskwaliteit werd gesloten.

Uiteindelijk oordeelde de Raad van State dat de gemeente uiterlijk augustus 2017 een pand ter beschikking moet stellen. Door de beslissing van Dekker om de school niet te financieren was dat niet meer nodig.

In Nederland zijn tientallen islamitische basisscholen, maar voor voortgezet onderwijs kunnen leerlingen op slechts één islamitische middelbare school terecht: het Avicenna College in Rotterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden