Dekker verwacht faillissement Ibn Ghaldoun

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs verwacht dat de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun failliet zal gaan. Daarmee is de kans dat de school de schulden aan de overheid terug zal betalen 'uitermate klein'. Dat zei Dekker donderdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Ouders en leerlingen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun wonen een informatiebijeenkomst bij op een filiaal aan het Afrikaanderplein. Beeld anp
Ouders en leerlingen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun wonen een informatiebijeenkomst bij op een filiaal aan het Afrikaanderplein.Beeld anp

Het Ibn Ghaldoun, waar dit jaar eindexamens werden gestolen, heeft 1,4 miljoen euro schuld bij het ministerie. Nog eens 800.000 euro schuld staat uit bij de gemeente Rotterdam. 'Mocht het tot een faillissement komen, dan gaan de vorderingen naar de curator. Maar de kans dat we er dan nog veel van terugzien, is uitermate klein', aldus Dekker.

Volgens de staatssecretaris is dat echter een ingecalculeerd risico. 'Ik neem dit verlies voor mijn rekening', aldus Dekker. Hij stelt dat het de consequentie is van het besluit om de bekostiging van de school in te trekken, dat de school ophoudt te bestaan. 'Schuldeisers zullen dan zeer waarschijnlijk hun geld niet terugzien', vatte hij samen.

Dekker trok eerder deze week de financiering van het Ibn Ghaldoun in omdat de kwaliteit van het onderwijs op de Rotterdamse school onder de maat is. Daardoor krijgt de school vanaf 1 november geen geld meer van de overheid.

In Rotterdam wordt ondertussen gekeken hoe de leerlingen van de school opgevangen moeten worden als de school de deuren sluit. Het zou kunnen dat de leerlingen over verschillende scholen verdeeld worden. Ook is het mogelijk dat de leerlingen bij elkaar worden gehouden en gezamenlijk op een andere scholengemeenschap terecht komen. Wat de oplossing ook zal zijn, het geld voor het onderwijs van deze leerlingen zal met hen meegaan naar de nieuwe school.

Ook als leerlingen zich na 1 oktober inschrijven op een andere school zal dat het geval zijn. Op 1 oktober telt het ministerie het aantal leerlingen op een school en stelt op basis daarvan de bekostiging vast. Maar in dit uitzonderlijke geval zal daar soepel mee om worden gegaan, aldus Dekker.

Staatssecretaris Sander Dekker tijdens het debat over sluiting van de islamitische school Ibn Ghaldoun. Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker tijdens het debat over sluiting van de islamitische school Ibn Ghaldoun.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden