Dekker verplicht scholen tot aanpak pesten

Scholen moeten voortaan verplicht een lesprogramma tegen pesten gaan gebruiken, een anti-pestcoördinator aanstellen en actief in de gaten houden of er op school wordt gepest. Daarbij moet ook het pesten via het internet worden tegengegaan. Dat stellen staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs en Kinderombudsman Marc Dullaert maandag.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker Beeld anp
Staatssecretaris van Onderwijs Sander DekkerBeeld anp

De twee hebben een plan van aanpak gemaakt tegen pesten, na een aantal zware incidenten in het onderwijs. Twee kinderen zouden zelfmoord hebben gepleegd na te zijn gepest op school. Dekker en Dullaert willen er alles aan doen om dat in de toekomst te voorkomen.

'Een op de tien basisschoolleerlingen wordt gepest. Dat is ontoelaatbaar', aldus Dullaert. 'Door scholen te verplichten met een effectieve anti-pestmethode aan de slag te gaan, kunnen we pesten terugdringen.'

Dekker: 'We koesteren niet de illusie dat pesten kan worden uitgeroeid, maar we zijn moreel verplicht gezamenlijk ons uiterste best te doen het zo ver mogelijk terug te dringen. Duidelijk moet zijn dat pesten onacceptabel is, in elke situatie.'

Daarom gaat Dekker in de wet vastleggen dat elke school het pesten goed moet aanpakken. De Inspectie van het Onderwijs gaat daar op toezien. De staatssecretaris stelt dat er nog wel wat moet gebeuren in de tussentijd: er moet een effectief lesprogramma tegen pesten worden gevonden, docenten moeten worden bijgeschoold en de lerarenopleidingen moeten meer aandacht gaan besteden aan pesten.

Dekker en Dullaert willen vooral voorkomen dat kinderen worden gepest. Mocht het toch gebeuren, dan moeten leerlingen en ouders op school verder worden geholpen. Als ze met hun klacht van het kastje naar de muur worden gestuurd, kunnen ze voortaan bij de Kinderombudsman terecht. Verder verwacht Dekker van scholen dat ze aangifte doen als het pesten zo ver gaat dat het als strafbaar feit kan worden gezien.

Overigens is de nieuwe aanpak voor Dekker reden om de zogeheten Wet Incidentenregistratie niet in te voeren. Dit voorstel, nog van het vorige kabinet, regelde dat scholen alle incidenten moesten gaan bijhouden, maar is volgens Dekker nu achterhaald en onnodig geworden.

AOb niet gelukkig
Met een wet los je het pestprobleem niet op. De Algemene Onderwijsbond (AOb) voelt niet zo veel voor de pestaanpak van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). 'Laat het scholen zelf oplossen'', aldus een woordvoerster van de onderwijsvakbond. 'Het is jammer dat de staatssecretaris ingaat op de hype die er nu rond pesten is. Ik heb geen flauw benul hoe naleving gecontroleerd gaat worden. Kan je dan je school aanklagen als je toch gepest wordt?', aldus de woordvoerster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden