Dekker past rekentoets niet aan

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) piekert er niet over om de rekentoets aan te passen. Organisaties uit het onderwijsveld willen dat de rekentoets alleen wordt ingezet om het rekenniveau van leerlingen vast te stellen.

null Beeld anp
Beeld anp

Met een toets alleen verbeter je het rekenonderwijs niet, 'maar het kan wel 'een stok achter de deur zijn', aldus de bewindsman dinsdag in de Tweede Kamer. Volgens Dekker is het echter 'echt een keer tijd dat we resultaten zien en dat leerlingen op het terrein van rekenen het beter gaan doen'.

Volgens de staatssecretaris is het rekenonderwijs in ons land al enige tijd slecht en worden leerlingen daar 'de dupe''van. Er is met veel aandacht naar de toets gekeken en het is 'geen overhaaste klus'. Hij wil de rekentoets de komende vier jaar geleidelijk invoeren. En 'als je er dan voor zakt of een heel slecht cijfer haalt, dan kan dat ook betekenen dat je een jaar over moet doe', aldus Dekker.

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker. Beeld anp
Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker.Beeld anp

Rekenen een onevenredig groot gewicht

Met de toets krijgt rekenen een onevenredig groot gewicht, schreven onder meer de VO-raad, de PO-raad, de Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV Onderwijs en scholierenorganisatie LAKS maandag in een brief aan de vaste Kamercommissie Onderwijs. Ze erkennen wel dat het rekenonderwijs beter moet worden.

De briefschrijvers stellen voor om het rekenniveau op te nemen in een bijsluiter bij de cijferlijst die een leerling krijgt wanneer die afstudeert. In dit zogenoemde plusdocument moet in de toekomst ook een lijst met hobby's, bijbaantjes en interesses van de leerling worden opgenomen.

Op 28 januari zal deze commissie de bewindslieden aan de tand voelen over de omstreden rekentoets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden