Dekker hijst vandaag toch de vlag met leerlingen

Een dag later dan gepland, maar donderdagochtend heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) toch de vlag uitgehangen met geslaagde leerlingen van Haagse middelbare scholen. Eigenlijk zou dat woensdag al gebeuren, maar door al het gedoe rondom de eindexamens is dat een dag uitgesteld.

Geslaagd in 2012, toen verliepen de examens nog zonder ongeregeldheden. Beeld ANP
Geslaagd in 2012, toen verliepen de examens nog zonder ongeregeldheden.Beeld ANP

'Het is na al die commotie goed om er ook bij stil te staan dat er veel leerlingen zijn geslaagd die keihard hun best hebben gedaan om op een nette manier hun examen te halen', zei Dekker, die samen met de leerlingen van het Aloysius College, Heldring VMBO en de Vrije School hun schooltassen in de vlaggenmasten hing.

De staatssecretaris riep leerlingen die met hun examen hebben gesjoemeld nogmaals op om zich bij hun rector of directeur te melden. Deze leerlingen moeten hun examen dan overdoen, maar lopen niet meer de kans dat hun diploma later dan ongeldig wordt verklaard. Wel worden de sjoemelaars nog steeds aangemeld bij de politie.

Dekker kon nog niet zeggen hoeveel leerlingen zich tot nog toe voor de zogeheten inkeerregeling hebben gemeld. Hij hoopt daar vrijdagavond meer helderheid over te hebben. De drie aanwezige Haagse scholen stelden nog geen signalen te hebben dat het bij hen fout is gegaan. 'Ik heb vanmorgen meteen alle cijfers bekeken en geen afwijkingen gevonden', aldus rector Henk Kempink van het Aloysius College.

Deze examenperiode wordt gekenmerkt door de grootste examenfraude ooit. Maar liefst 24 examens zijn gestolen uit de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun. Al deze examens, op vwo-Frans na, zijn voor leerlingen van de school ongeldig verklaard. Voor de rest van Nederland blijft het examen wel geldig. Dat is overigens pas woensdagavond duidelijk geworden. Tot die tijd zaten leerlingen van het vwo, de havo en vmbo met economie in het pakket (een van de gestolen examens) in spanning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden