Plus

Dekker heeft zorgen, maar Islamitische school maakt toch kans

De islamitische middelbare school van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) komt weer in het vizier nu de stichting in beroep is gegaan tegen staatssecretaris Dekkers' ­afwijzing van de financiering.

Onderwijs in het inmiddels gesloten Islamitisch College in Amsterdam Beeld ANP
Onderwijs in het inmiddels gesloten Islamitisch College in AmsterdamBeeld ANP

Vrijdagochtend diende de rechtszaak in Amsterdam, een van de meer dan tien zaken die SIO sinds 2011 aanspande tegen de overheid. Voorzitter Soner Atasoy deed zelf zijn verdediging en wapperde al met tekeningen van zijn gedroomde schoolgebouw.

Zover is het nog niet, maar erg sterk zijn de juridische gronden niet waarop staatssecretaris Sander Dekker de financiering van de school afwijst.

Nog altijd is het aanmoedigen van IS door voormalig SIO-bestuurslid Abdoe Khoulani de grootste stok van het ministerie van Onderwijs om mee te slaan. Ook al nam Khoulani zijn 'Leve Isis', dat hij in 2014 op Facebook postte, terug.

Dekker zegt ook zorgen te hebben over de veiligheid van leerlingen op de te stichten islamitische middelbare school en over de capaciteiten van de bestuurders van de stichting. Maar de vrijheid van onderwijs, artikel 23 van de Grondwet, geeft nauwelijks ruimte om scholen tegen te houden.

In 2011 kreeg de SIO toestemming van het ministerie om een islamitische middelbare school in Amsterdam te beginnen. De gemeente wilde echter geen gebouw ter beschikking stellen, omdat zij vraagtekens plaatst bij het bestuur.

Dezelfde bestuurders waren eerder betrokken bij het Islamitisch College Amsterdam dat in 2010 vanwege wanbeleid en slecht onderwijs werd gesloten. Een uitspraak van de Raad van State dwong de gemeente dit jaar om toch een ­locatie ter beschikking te stellen - dat werd een kavel op Sloterdijk, bedoeld voor een school voor 186 leerlingen.

Voor de bestuurders van SIO is de zaak nu een principekwestie. Atasoy geeft aan dat er 1200 ouders staan te trappelen om hun kinderen naar de school te sturen, en dat er 40 docenten klaar staan.

Hoewel Atasoy nog moet melden met hoeveel leerlingen hij de school wil beginnen, de bestuursrechter hem in beroep gelijk moet geven (vóór 2 juni komt de uitspraak), én de overheid over de brug moet komen met geld, maakt de bouw van de school toch weer een kans door de zwakke verdediging van het ministerie.

Het is wel de vraag of het allemaal op tijd zal zijn: de aanvraag voor de ­islamitische middelbare school in Amsterdam verloopt komende augustus. Hoe het daarna verder moet, is nog ongewis.

Het lijkt erop dat het ministerie probeert de boel te traineren tot er ruimte is voor een nieuwe aanvraag. Want, zo zegt de staatssecretaris bij monde van de landsadvocaat: "We zijn niet tegen een islamitische school, we hebben alleen geen vertrouwen in dit bestuur."

Zie ook: Waarom heeft Amsterdam nog geen nieuwe middelbare islamitische school? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden