Plus

Dekker blijft bij bezwaren tegen islamitische school

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) had de subsidie voor de middelbare school van Stichting Islamitische Onderwijs (SIO) in Amsterdam niet bij voorbaat mogen weigeren, oordeelde de rechter vrijdag. Maar Dekker heeft nog steeds geen vertrouwen in het bestuur.

Sander Dekker Beeld anp
Sander DekkerBeeld anp

Wat vindt u van de uitspraak?
"De rechter heeft gezegd dat het besluit om SIO niet te bekostigen te vroeg is genomen. Er worden geen uitspraken gedaan over de inhoudelijke redenen. Wat mij betreft bestaan de inhoudelijke bezwaren tegen de school nog steeds."

Wat zijn dan uw bezwaren?
"Vooral het feit dat een van de voormalige bestuursleden zijn steun uitsprak voor Islamitische Staat. De stichting nam pas veel later afstand van die uitspraken. Dat leidde bij ons tot grote twijfels of deze school in staat is om kinderen op te leiden tot burgers in onze samenleving."

Het SIO heeft meerdere bezwaarprocedures aangespannen tegen de overheid en won die bijna allemaal. Is het lastig om juridische gronden te vinden om de school af te wijzen?
"Dat moet nog blijken. De rechter heeft gezegd dat we de aanvraag pas hadden mogen afwijzen als er een formele aanvraag voor bekostiging lag. Dat was nog niet zo."

"Toen destijds de school in oprichting was wilden we laten zien dat we er weinig fiducie in hadden, ook als signaal naar ouders en kinderen die erover dachten naar deze school te gaan. We moesten wachten tot de aanvraag compleet is. Dat is nu zo en daarom ga ik opnieuw een besluit nemen."

Is het nog aannemelijk dat de school er komt vóór augustus 2017, als de aanvraag verloopt?
"De complete aanvraag ligt er nu, dus we kunnen snel besluiten. Maar zoals gezegd: mijn mening is niet veranderd. Bovendien vind ik dat de Onderwijsinspectie - die bij alle scholen in het land op bezoek gaat - daar ook moet mogen kijken. Maar keer op keer wordt een gesprek met de inspectie geweigerd."

Speelt het nog een rol dat de voorzitter van de stichting u een pathologische leugenaar noemde?
"Nee, in de politiek krijg je wel vaker en ergere dingen naar je hoofd. Het gaat erom dat ik geen vertrouwen heb op een veilige en goede school als die wordt opgericht door dit bestuur."

Sluiting
Al sinds de sluiting van het Islamitisch College Amsterdam in 2010 vanwege slechte onderwijskwaliteit en wanbeleleid vragen ouders of er een opvolger komt.

De Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam (SIO) probeert sinds 2011 een nieuwe school te beginnen, maar de gemeente wilde geen gebouw geven omdat ze twijfels had bij het bestuur, met daarin meerdere leden afkomstig van het gesloten college.

Vorig jaar besloot de Raad van State dat de gemeente wel een gebouw ter beschikking moest stellen. Maar een gebouw is niet genoeg. SIO heeft ook financiering nodig.

Toen in juni 2014 een van de bestuursleden van SIO steun uitsprak voor IS op zijn Facebookpagina kwam het bestuur onder een vergrootglas te liggen. Dekker wees vorig jaar de bekostigingsaanvraag af. Daartegen ging SIO in beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden