PlusInterview

Deken: ‘We zijn verloren als niemand deze zaak meer durft te doen’

Advocaat Richard Korver na afloop van een bijeenkomst in de rechtbank in verband met de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. Beeld ANP
Advocaat Richard Korver na afloop van een bijeenkomst in de rechtbank in verband met de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

De moord op advocaat Derk Wiersum is van een on-Nederlands niveau, raakt het rechtssysteem ‘en daarmee onze hele samenleving’, zegt Johan Rijlaarsdam, algemeen deken van de Nederlandse orde van Advocaten (NOvA).

Rijlaarsdam ziet de moord als symptoom van de steeds harder en ruwer wordende misdaad: “Tot vandaag hield je dit niet voor mogelijk in Nederland, dit is next-level.”

Wat dacht u toen u het nieuws hoorde?

“Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Deze man deed zijn werk, hij heeft een gezin. Voor hen is dit een drama. Maar het is ook een daad die we tot nu toe niet hadden gezien, tot vandaag was dit ondenkbaar, on-Nederlands.”

Lang bleef de advocaat buiten schot van de onderwereld, zijn positie was als dat van het Rode Kruis in oorlogsgebied.

“Ja, en nu wordt dat principe zwaar aangetast, dat is een serieus probleem. In een gezonde samenleving moet een advocaat in vrijheid zijn werk kunnen doen, de verdachte ongehinderd kunnen bijstaan. Als dat niet kan, gaat dat niet alleen de advocaten aan maar ons allemaal, dit raakt onze rechtsstaat.”

Wat zegt het dan over de misdaad en de rechtsstaat?

“Over de hele linie zie je een enorme verruwing en verharding. We weten dat journalisten bedreigd worden, en nu dit. De daders zijn nietsontziend, hebben het gemunt op mensen die alleen maar hun werk doen. Dat is zeer zorgelijk en ernstig, en dus moeten we met z’n allen krachtig optreden.”

Moeten strafpleiters in zulke zaken dan niet standaard beveiligd worden?

“Daar moeten we zeker naar kijken: wat kunnen we hen bieden? Want iedereen moet een advocaat kunnen hebben. Zonder advocaat heb je geen recht, daar moeten we alles aan doen.”

Advocaten zeggen in hun reacties dat het heel lastig wordt om een nieuwe raadsman voor de kroongetuige te vinden.

“En het erge is: als wij advocaten zo reageren dan hebben de daders hun doel bereikt. En als dat zo is, zijn we verloren, dan is het recht zoek.”

U klinkt een tikje machteloos.

“Het is vers, we zijn echt geschokt hierdoor, maar machteloos mogen we niet zijn.”

Volg alles over de liquidatie in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden