Plus

Degradatiezorgen bij ASV De Dijk na sponsorperikelen

ASV De Dijk zou ooit het Excelsior van Amsterdam worden. Na het vertrek van geldschieter Heino Braspenning is de club gedwongen de ambities flink af te zwakken.

Frank Hettinga
GVVV-speler Laghmouchi in duel met Alje Wiltenburg (l) en Tony Tol. Beide spelers van De Dijk willen vertrekken, maar hebben nog geen nieuwe club Beeld Jeroen Schreur/Pro Shots
GVVV-speler Laghmouchi in duel met Alje Wiltenburg (l) en Tony Tol. Beide spelers van De Dijk willen vertrekken, maar hebben nog geen nieuwe clubBeeld Jeroen Schreur/Pro Shots

Met een rode neus van de kou moedigt Olaf Lindenbergh ASV De Dijk aan tegen GVVV. De oud-speler van AZ en Ajax staat achter de reclameborden van Sportpark Schellingwoude en kijkt op de rug van trainer Jochem Twisker. Eigenlijk hadden zij gebroederlijk naast elkaar op de bank moeten zitten. Lindenbergh was toch assistent?

Hij knikt somber. "Er is een hoop onrust bij De Dijk. Ik kreeg bij OFC de mogelijkheid om een paar maanden te voetballen. Daar heb ik voor gekozen." En dat terwijl de 44-jarige Lindenbergh al in 2016 zijn carrière had afgesloten. "Ja, ik was gebleven als hier niks aan de hand was. Maar steeds als ik dacht dat we alles hadden gehad, kwam er weer wat. Nu de shirts weer."

Laatste horde
De Dijk speelt deze zaterdagmiddag niet in het welbekende blauwrode blokpatroon, maar in smurfenblauwe tenues zonder sponsornaam. De vertrouwde thuisshirts, met Damen Shipyards Group op de borst, zijn geconfisqueerd door geldschieter Heino Braspenning. Het tekent de verhouding tussen de voetbalclub en de ondernemer, die tien jaar veel geld in de vereniging heeft gestoken.

Na zijn komst in 2008 schiet De Dijk als een komeet van de vierde klasse naar het hoogste amateurniveau. Door het kampioenschap van afgelopen seizoen lijken de bomen tot in de hemel te groeien. De tweede divisie krijgt in de eigen seizoensgids het predicaat van 'laatste horde richting profvoetbal'. De Dijk wil het Excelsior van Amsterdam worden.

Gerommel
Begin november verandert alles. Een conflict tussen het bestuur van voorzitter Ton Langelaar en sponsor Braspenning loopt zo hoog op dat de geldschieter geen andere uitweg ziet: opstappen. Hij spreekt van 'diverse ego's binnen de club' die hem en zijn aspiraties dwarsbomen. Beide partijen wensen niet uit te weiden over de achtergrond van de tweespalt.

"Daarna begon het gerommel," zegt trainer Jochem Twisker. Een bloemlezing: het bestuur van Langelaar treedt af. Ze zouden zijn bedreigd door een speler. Met de aangifte wordt niks gedaan. De speler vertrekt, evenals uiteindelijk liefst negen andere spelers, waaronder Jeroen Verhoeven, Abderrahim Loukili en Jack Tuyp.

Ze zijn loyaal aan Braspenning, ernstig geblesseerd, hebben plots andere prioriteiten of simpelweg het plezier in het voetbal verloren.

Ondertussen zakt De Dijk van een verdienstelijke achtste plaats weg in de degradatiezone. Said Bentohami, de zondagvoorzitter van het nieuwe bestuur, besluit daarom in januari Twisker te ontslaan. Hij wil dat er een 'frisse wind door de ploeg waait'. Het blijkt een eenmansactie. Het algemeen bestuur draait het ontslag terug, waarna Bentohami zelf vertrekt. Twisker stapt over zijn trots heen en maakt de klus af.

Boycotten
Braspenning belooft tot het einde van het seizoen zijn afspraken na te komen. Toch kan de club zijn geld niet meer aanwenden om de gaten in de selectie op te vullen. Alleen Damiën Menzo en huurling Roy Pistoor versterken de ploeg. Er zijn spelers die tot het einde van het seizoen voor niks voetballen. "Allerlei afspraken worden door de hoofdsponsor niet nagekomen," zegt Lindenbergh.

Toch staan ook diverse spelers achter Braspenning. Ze boycotten de club. Van hen keert alleen aanvaller Chakib Tayeb (31) na lang weifelen terug. "Als ik ook nog zou afhaken... Dat kon ik niet verkopen aan mijn teamgenoten. Maar ik ben ook loyaal aan Heino. Hij is meer dan een sponsor voor mij. Hij heeft me altijd goed opgevangen. Ik vind het moeilijk om hierover te praten. Ik dacht nooit meer voor een andere club te spelen. Nu ben ik na acht jaar toch genoodzaakt om me heen te kijken."

En Tayeb is niet de enige. Zeven van de vijftien ploeggenoten hebben een openlijke vertrekwens of al een nieuwe club gevonden, onder wie aanvoerder Kuipers, Tol en Wiltenburg. Logisch volgens Tayeb, de ploeg zit met veel vragen. "Wat zijn de plannen van De Dijk? Willen ze verder met ons? Er zijn nog geen gesprekken geweest, nee. Is er budget voor volgend jaar? Zijn er nog sponsors? En welke spelers willen er nu naar De Dijk komen? Sta jij te popelen? Nee, natuurlijk niet."

Eigen jeugd
Paul Barends, de nieuwe voorzitter, zegt dat over een week een gesprek staat gepland met de spelers. "Dat is wat aan de late kant," geeft hij toe. Tegen GVVV (3-1-verlies) posteert Twisker al gedwongen vier talenten van Onder 19 op de bank. Voortaan zal de club - ook uit noodzaak - meer oog hebben voor eigen jeugd, zegt Barends. Het aantrekken van spelers van profclubs, zoals Verhoeven of Tuyp, is verleden tijd.

Dit seizoen had de club een begroting van 350.000 euro. "Volgend jaar komen we uit op 100.000 of 150.000 euro. We krijgen nooit meer zo veel sponsorgeld als Braspenning erin stopte. We kunnen niet meer dezelfde salarissen betalen," aldus Barends. De Dijk is wel met nieuwe sponsors in onderhandeling, maar wil niet meer afhankelijk zijn van één financier.

"De Dijk had een te grote broek aan," concludeert de voorzitter. Hij noemt de Jupiler League-ambities 'een mooi verhaal'. "Maar op deze locatie, aan de Schellingwouderdijk, is geen ruimte voor een tweede Amsterdamse profclub. Nog los van wat Braspenning investeerde, zouden er dan nog miljoenen bij moeten. We zetten de beide voeten weer op de grond. Met een realistische blik kijken we nu naar de tweede of derde divisie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden