Deflatie treft na Zuid-Europese landen ook België

De consumentenprijzen in België zijn deze maand 0,12 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte de Belgische federale overheidsdienst Economie vandaag bekend. Eerder dit jaar werden al in Spanje, Griekenland, Portugal en Italië prijsdalingen (deflatie) geconstateerd.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Met de prijsdaling kwam het Belgische inflatiecijfer weer terug op het niveau van november 2009 (oftewel min 0,12). In Duitsland bleef de inflatie (prijsstijging) deze maand hangen op 0,8 procent, hetzelfde niveau als in augustus en het laagste niveau in meer dan vier jaar.

Eerder deze maand waarschuwde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) al voor het gevaar van deflatie in de eurozone. Deflatie, een daling van de prijzen van producten, betekent een waardestijging van de euro. Schulden van overheden, bedrijven en consumenten stijgen eveneens in waarde en zijn daardoor moeilijker af te lossen. Aanhoudende deflatie zou daarom een risico vormen voor het broze economische herstel van de eurozone.

De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van dichtbij, maar onder de 2 procent. Hiertoe heeft de ECB de rente op leningen tot historische niveaus verlaagd en koopt ze bestaande leningen van banken op, in de hoop dat die daardoor meer uitlenen aan burgers en bedrijven en zo de inflatie aanwakkeren. Tot nu toe blijft dit effect echter uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden