Definitief einde van MC Slotervaart nadert razendsnel

Het definitieve einde van MC Slotervaart nadert razendsnel. Toeleveranciers laten het afweten, operatiekamers zijn dicht en freelancers komen niet opdagen.

Bas Soetenhorst en Malika Sevil/ ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het voornemen van MC Slotervaart de komende tijd 'gewoon' open te blijven, hoewel een faillissement onafwendbaar lijkt, blijkt praktisch niet haalbaar. Toeleveranciers haken af, operatiekamers zijn gesloten en inhuurkrachten blijven weg.

Donderdagmiddag wordt het personeel op een bijeenkomst geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. In de wandelgangen werd in de ochtend al gespeculeerd over een hele snelle sluiting van het complete ziekenhuis, bijna 44 jaar na de opening eind 1975.

"Mensen halen hun kantoren leeg," meldt een anonieme medewerker. "Busjes werklieden reden gisteren af en aan om hun spullen op te halen. De apotheek gaat zijn voorraad op nul zetten."

"Het is echt chaos," meldt een andere ingewijde. "Alle poliklinische patiënten worden afgebeld. De meeste klinische patiënten moeten morgen zijn overgeplaatst of met ontslag."

Weer een andere bron zegt ook een heel snel einde te verwachten. "Maar wij hebben officieel nog niets gehoord en zijn aan het werk."

Onzekerheid
In het restaurant van MC Slotervaart zat personeel donderdagochtend in onzekerheid bij elkaar. Een receptioniste had de tranen in de ogen staan. In de gang stonden personeelsleden van de operatiekamers, die niet kunnen werken.

Woensdag trof obesitaschirurg Maurits de Brauw een chaos aan. "We hebben dertig maagverkleiningsoperaties afgezegd." Ook kijkoperaties voor galstenen of buikklachten mag hij niet uitvoeren. "Bizar. Ik moet patiënten naar andere ziekenhuizen sturen, die onze documentatie niet hebben."

IJsselmeerziekenhuizen
Donderdagochtend zijn wel al de IJsselmeerziekenhuizen failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland. Het gaat om de ziekenhuizen MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en Verloskundigenpraktijk De Kreek.

De MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart in Amsterdam hebben dinsdag uitstel van betaling aangevraagd. Voor het Slotervaartziekenhuis is vooralsnog geen faillissement uitgesproken.

In de IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in onder meer Lelystad, Dronten en Emmeloord, liggen zo'n tweehonderd patiënten. MC Slotervaart maakte woensdagavond bekend dat er geen nieuwe patiënten meer worden opgenomen.

Opvang in andere ziekenhuizen
In het Slotervaart liggen nu nog ongeveer tachtig patiënten. In het geval van een faillissement, hebben de ziekenhuizen in de regio Amsterdam naar verwachting voldoende capaciteit om de patiëntenzorg over te nemen.

"Binnen het netwerk in de regio Amsterdam zou het moeten lukken'', zegt een woordvoerder van het VUmc in Amsterdam.

Volgens hem hebben de ziekenhuizen in de regio, de bewindvoerder van het Slotervaartziekenhuis en zorgverzekeraar Zilveren Kruis woensdagavond een "constructief gesprek'' gevoerd over het garanderen van zorg en patiëntveiligheid. Daar waren onder meer het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), het AMC, het UMC en het ziekenhuis in Amstelveen bij aanwezig.

Het einde van MC Slotervaart

- Het Slotervaartziekenhuis was vanaf dag één een geval apart, als alfvalputje voor patiënten die elders niet terecht konden. Ondanks de idealistische achtergrond was het bestaansrecht een terugkerend punt van discussie.

- Het nieuws over de financiële problemen kwam hard aan bij het personeel van het MC Slotervaart.

- Ook de patiënten van het Slotervaartziekenhuis zijn behoorlijk geschrokken van het nieuws dat het voortbestaan van 'hun' ziekenhuis aan een zijden draadje hangt. "Waar moeten we heen? Het is zo vertrouwd."

- Van 'kwalijk' tot 'triest': dit waren de reacties op het nieuws dat het MC Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad uitstel van betaling aanvragen.

- Nu het MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen op omvallen staan, moeten de zorgverzekeraars voldoen aan hun wettelijke zorgplicht, aldus zorgminister Bruno Bruins.

- Volg het laatste nieuws over het faillissement en de gevolgen daarvan op de voet in dit liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden