Definitief: Bram Moszkowicz mag niet terugkeren als advocaat

Bram Moszkowicz mag zijn oude beroep als advocaat niet opnieuw oppakken. Dat heeft het Hof van Discipline maandag besloten. Ruim vier maanden geleden werd bekend dat de in 2012 uit het ambt gezette ex-strafpleiter een verzoek had ingediend om terug te keren als advocaat.

Beeld ANP

Volgens het Hof heeft Moszkowicz ‘niet op overtuigende wijze laten zien dat hij zijn gedrag blijvend heeft veranderd en hij heeft daar geen overtuigende waarborgen voor gegeven’. Ook vindt het Hof dat ‘de huidige financieel onduidelijke positie van Moszkowicz van invloed kan zijn op zijn onafhankelijkheid.’

Het Hof doelt daarbij op het feit dat Moszkowicz’ praktijk in 2015 failliet werd verklaard. “Onduidelijk is of daar privé nog vorderingen uit kunnen voortvloeien.” Dat kan Moszkowicz’ onafhankelijkheid als advocaat in gevaar brengen, oordeelt het Hof van Discipline.

Het Hof onderkent wel dat Moszkowicz zijn gedrag gedeeltelijk heeft veranderd, maar vindt de voorgenomen organisatorische maatregelen om nieuwe ontsporingen te voorkomen onvoldoende.

‘Alles keurig afgehandeld’

In een eerste reactie zegt Moszkowicz’ advocaat Ernst van Win dat het verwijzen naar vroegere faillissementen ‘echt oude koek’ is. “De curatoren in zowel zijn zakelijke als zijn privé-faillissement hebben duidelijk laten weten dat er geen enkele vordering meer is op meneer Moszkowicz. Alles is keurig afgehandeld.”

Moszkowicz zelf zegt in een schriftelijke verklaring ‘dat hij na gesprekken met rechters, advocaten en oud-toezichthouders vol vertrouwen het verzoek had ingediend om terug te mogen keren als advocaat’. ‘Zij kwamen met mij tot de conclusie dat ik er na zeven jaar klaar voor was. Gelet op al die waarborgen rijst de vraag wat je dan wel moet doen om weer terug te mogen keren,’ aldus Moszkowicz. ‘Een tweede kans is mij niet gegund. Dat betekent dat ik geen toga meer zal dragen.’

Moszkowicz besluit zijn verklaring met de constatering dat het in deze verwarrende tijd niet moeilijk is om te relativeren en spreekt zijn medeleven uit met iedereen die hard geraakt is door de huidige crisis.

Bram Moszkowicz hoort in 2013 het oordeel van de tuchtrechter aan.Beeld ANP

Contante betalingen

Moszkowicz werd in 2012 geschorst omdat hij contante betalingen niet zou hebben gemeld aan de Orde van Advocaten, dat zijn bedrijfsvoering niet duidelijk was en dat hij diverse jaarrekeningen niet zou hebben overgelegd. Ook een aantal cliënten had zich over de raadsman beklaagd. Hij had diverse cliënten onvoldoende bijgestaan terwijl zij daar dik voor moesten betalen.

In 2013 viel het doek ‘definitief’ toen het Hof van Discipline in hoger beroep zijn schorsing handhaafde. Daarna trad Moszkowicz een tijdlang op als deskundige bij RTL Boulevard en probeerde hij het even in de politiek, als lijsttrekker van VNL.

Juridisch adviseur

Sinds een aantal jaar werkt Moszkowicz op het kantoor van Nienke Hoogervorst als juridisch adviseur. Nienke Hoogervorst is zijn vriendin. Haar kantoor is gevestigd in Hilversum, de reden waarom Moszkowicz zijn verzoek bij de Orde in de regio Midden-Nederland heeft ingediend. Mocht het verzoek worden gehonoreerd, wordt hij opnieuw beëdigd en mag hij overal weer aan de slag als strafadvocaat.

De 59-jarige telg uit de beroemde advocatenfamilie van vader Max maakte in het verleden naam als advocaat van onder anderen Desi Bouterse, Johan V. alias De Hakkelaar, Willem Holleeder en Geert Wilders. Zijn flamboyante gedrag overschaduwde nogal eens zijn advocatenwerk. Meerdere keren werd hij er in het verleden van beticht te amicaal te zijn met sommige van zijn beruchte cliënten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden