Defensie wil langdurige juridische procedures voorkomen

Het ministerie van Defensie moet voorkomen dat het verwikkeld raakt in langdurige juridische procedures met veteranen. Daarvoor pleitte vandaag een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een overleg met ministerie Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie over de Veteranennota.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens het overleg over het veteranenbeleid. Beeld anp
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens het overleg over het veteranenbeleid.Beeld anp

Vorig jaar kwam Dutchbat-veteraan Dave Maat met het ministerie tot een regeling, maar hier ging wel meer dan 10 jaar juridische strijd aan vooraf. Hij raakte tijdens zijn uitzending naar Srebrenica getraumatiseerd. Hij wilde een vergoeding van Defensie omdat de nazorg gebrekkig zou zijn geweest. De hoogste rechter gaf hem gelijk.

'Kunnen zaken sneller met iets meer empathie' worden afgerond, vroeg Angelien Eijsink van de PvdA. Ook André Bosman van de VVD wil dat in individuele zaken 'zo snel mogelijk' tot een overeenkomst wordt gekomen. Hanke Bruins Slot van CDA en Jasper van Dijk van SP vinden eveneens dat zaken uit de juridische sfeer moeten worden gehaald.

Volgens Hennis is er inmiddels een nieuwe regeling die moet zorgen dat Defensie zo snel mogelijk overeenstemming bereikt in dit soort gevallen. Lukt dat niet dan kunnen veteranen naar een onafhankelijke commissie stappen. De bewindsvrouw hoopt zo 'ellenlange' juridische procedures te voorkomen, want ze is ervan 'geschrokken' wat dat met mensen kan doen. Ook hoopt ze dat een nieuwe schadevergoedingsregeling, die rond 1 juli in werking treedt, een oplossing biedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden