Defensie: geen ronselpraktijk op vliegbasis Volkel

Een tot de islam bekeerde oud-militair heeft geen militairen van de vliegbasis Volkel geprobeerd te ronselen voor de gewelddadige jihad. Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag laten weten.

Archiefbeeld Beeld ANP
ArchiefbeeldBeeld ANP

Begin deze week had de luchtmacht melding gedaan van mogelijke ronselpraktijken door een ex-militair die vroegere collega's van Volkel via de mail zou hebben benaderd. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft dit onderzocht en daaruit blijkt volgens Defensie dat er 'vooralsnog geen reden is om aan te nemen dat het daarbij om ronselen voor de gewelddadige jihad gaat'. Volgens de MIVD had de oud-militair nog normaal contact met een paar oud-collega's.

F-16-gevechtsvliegtuigen van Volkel doen in de internationale strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) mee aan luchtaanvallen in Irak. Nu Nederland zo actief is in het Midden-Oosten, heeft defensie voorzorgsmaatregelen genomen om de veiligheid van alle medewerkers te verhogen. Zo mogen militairen momenteel in het openbaar geen uniform dragen. Ook is het personeel extra alert op incidenten, zoals bedreigingen of ronselpogingen.

Het was voor PVV-leider Geert Wilders aanleiding om direct om opheldering te vragen over deze kwestie. Wilders vindt 'terroristen bij defensie absoluut onacceptabel' en eist dat er snel schoon schip gemaakt wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden