Defensie bergt Messerschmitt in IJsselmeer

Defensie heeft in het IJsselmeer een Duits Messerschmitt Bf109-jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. Er zijn ook wapens (onder meer machinegeweren) en munitie opgevist. Stoffelijke overschotten zijn niet gevonden.

Het Duitse toestel was ontdekt door een particulier die eigenlijk op zoek was naar een ander vliegtuigwrak. Omdat eventueel aanwezige munitie een potentieel gevaar vormde voor sportduikers, besloot Defensie deze week snel tot actie over te gaan en het duikvaartuig Argus van de marine in te zetten.

Het wrak lag vlak bij het monument op de Afsluitdijk, waar de dijk ooit werd gesloten. Volgens een woordvoerster van Defensie gebeurt het niet heel vaak dat een Messerschmitt wordt gevonden. In het zogeheten vliegregister (waar alle bekende gecrashte vliegtuigen in Nederland en Nederlandse wateren in staan) staan nog wel enkele Messchersmitts die niet geborgen zijn.

Met onderdelen van het toestel wordt geprobeerd om het toestel te identificeren. Later wordt bekeken wat ermee gaat gebeuren.

De berging werd verricht door een team van de Defensie Duikgroep van de Koninklijke Marine, de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Bergings- en identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden