Deens bedrijf plaatst 360 deelfietsen in Amsterdam

De deelfiets wint terrein in de stad. Naast Hello Bike en Urbee plaatst nu ook het Deense fietsverhuurbedrijf Donkey Republic 360 deelfietsen in de stad.

Met de app betaal je en maak je het slot los. Beeld Donkey Republic
Met de app betaal je en maak je het slot los.Beeld Donkey Republic

Donkey Republic werkt daarbij samen met Yellow Bike, die het onderhoud van de fietsen zal verzorgen. "Het werkt hetzelfde als Car2Go, maar dan op de fiets," zegt Martin Luyckx, manager bij Yellow Bike. "In de app zie je de plekken - hubs als het ware - waar je de fietsen kunt ophalen. Met de app betaal je en maak je het slot los, er is dus geen tussenpersoon meer nodig."

Terugbrengen
De fiets moet na gebruik wel weer terug naar het ophaalpunt. Luyckx: "De fietsen hebben geen GPS-systeem. Je moet hem dus wel weer ongeveer op dezelfde plek terugzetten. Dat is nog niet ideaal, het liefst wil je natuurlijk dat je de fiets in West kan ophalen en in Oost kan achterlaten. Daar wordt nu aan gewerkt." Hoe lang dat gaat duren is nog onbekend.

Erg veel verschil met de populaire OV-fiets is er nu dan ook nog niet. "Al zijn OV-fietsen, vooral op het Centraal Station vaak op en ben je met Donkey Republic niet aan een station gebonden, onze hubs liggen verspreid door de hele stad." Op iedere plek staan de fietsen in groepjes van twee of vier. De kosten zijn wel hoger dan die van de OV-fiets: vanaf 6 euro voor twee uur of 12 euro per 24 uur. Ter vergelijking: voor het gebruik van een OV-fiets betaal je 3,85 euro per 24 uur.

Internationaal
Volgens Luyckx weerhoudt dat de reizigers er vooralsnog niet van Donkey Republic fietsen te gebruiken: "Drie weken geleden werden de eerste fietsen geplaatst, inmiddels zijn ze allemaal al wel eens gebruikt."

Naast Amsterdam is het in 2015 opgerichte Donkey Republic ook actief in Kopenhagen, Barcelona, Madrid, Göteborg, Oxford, Budapest, Londen en Berlijn.

Meer aanbieders
Donkey Republic en de OV-fiets zijn niet de enige aanbieders van deelfietsen. Urbee geeft elektronische deelfietsen uit op ruim tien locaties in de stad en op 17 mei gaat Hello Bike met 125 fietsen van start op en rond de Zuidas.

Lees ook: Waarom niet één deelfietsennetwerk in Amsterdam? en Na de deelauto krijgt de stad nu ook deelscooters

De ophaalpunten van Donkey Republic zijn verspreid door de hele stad Beeld Donkey Republic
De ophaalpunten van Donkey Republic zijn verspreid door de hele stadBeeld Donkey Republic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden