Deelraad wil Oosterpark niet afsluiten voor festivals als Appelsap

Een meerderheid van de raad in Oost heeft zich gisteren onverwachts tegen het afsluiten van het Oosterpark voor festivals gekeerd. Hiphopfestival Appelsap is daarvan slachtoffer.

Maaike Lange
Publiek tijdens Appelsap in het Oosterpark Beeld Jeannine Julen
Publiek tijdens Appelsap in het OosterparkBeeld Jeannine Julen

De avond begon zo vrolijk voor de organisatoren van Appelsap. Ze knipten fotootjes van de vele grijze koppies op de publieke tribune die ijverig hun protestborden in de lucht hielden, gericht tegen het festivalbeleid van het stadsdeel.

Zoveel vijftigplussers hadden de jonge festivalorganisatoren niet vaak bij elkaar gezien. 'Leuk voor op Facebook,' zei Appelsapper Rogier Smalhout.

Drie uur later was de stemming omgeslagen. Gillend renden de jongens van Appelsap het stadsdeelkantoor uit. Een emmer bier was nu wat ze heel hard nodig hadden.

Want gisteren in de raadzaal van stadsdeel Oost schaarde een meerderheid van de raad zich onverwachts achter de bewoners die tegen het plan zijn jaarlijks vijf grote festivals in de stadsparken toe te staan.

Lucy Kok van de participatiegroep Oosterpark zei dat het stadsdeel onderscheid moet maken tussen evenemententerreinen en parken. Een andere buurtbewoonster had het over de felle bouwlampen die nachtenlang tijdens de opbouw van het festival in haar slaapkamer schijnen. En waar moeten ze hun honden uitlaten als bijna alles is afgezet? 'We konden ons eigen park niet in.' 'Vele weken na Appelsap zie je nog steeds afgebroken boomtakken en kuilen in het gras.' 'Grote festivals tasten de historische waarde van het park aan,' luidden de grieven.

In de nota voor het evenementenbeleid van het stadsdeel wordt een enthousiaste lans gebroken voor grote festivals in parken: 'Het laat het stadsdeel bruisen.' En ook als het park moet worden afgezet en er entree moet worden geheven, ziet portefeuillehouder Cultuur Jeroen van Spijk (D66) niet veel problemen.

Precies zoals Appelsap het graag heeft. Het festival bestaat twaalf jaar en is mede groot geworden dankzij steun van het stadsdeel. Sinds twee jaar moet betaald worden voor een toegangskaartje en wordt een groot deel van het Oosterpark afgezet.

'Entree heffen voor een park gaat te ver', stelde de PvdA echter gisteren. GroenLinks en de SP suggereerden dat Appelsap te groot is geworden voor het Oosterpark. 'Het is beter dat ze uitkijken naar een andere locatie.'

18 september neemt de raad een definitief besluit.

Lees vandaag meer in Het Parool.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden