Deelraad Oost voorgelogen over MuzyQ

Het stadsdeelbestuur van Oost heeft de deelraad in 2005 voorgelogen over de financiële risico's rond muziekmakerscentrum MuzyQ. Een kritische second opinion van een extern onderzoeksbureau is nooit naar de toenmalige deelraad van Oost-Watergraafsmeer gestuurd.

Bas Soetenhorst en Joost Zonneveld
Het interieur van MuzyQ in Amsterdam Oost. © Floris Lok Beeld
Het interieur van MuzyQ in Amsterdam Oost. © Floris Lok

Het stadsdeelbestuur meldde wel het bestaan van het rapport van de Kats & Waalwijk Groep, maar stelde ten onrechte dat hieruit bleek dat de risico's beperkt waren.

Dit staat in een vandaag verschenen rapport van een commissie uit de deelraad die het debacle rond MuzyQ heeft onderzocht. De commissie concludeert dat de deelraad 'onvolledig' is geïnformeerd.

MuzyQ ging in 2009 open, nadat het dankzij een garantstelling van de gemeente was gebouwd. Het stadsdeel dreigt tot op de dag van vandaag voor miljoenen euro's het schip in te gaan, doordat de exploitanten nooit aan hun financiële verplichtingen konden voldoen. Eerder werd al bekend dat de deelraad op belangrijke onderdelen niet (goed) was geïnformeerd.

Afgezien van het rapport van Kats & Waalwijk zijn nog andere kritische adviezen achtergehouden. Stadsdeelbestuurders en ambtenaren zagen ook geen aanleiding er iets mee te doen. Vaak lazen ze de rapporten niet eens, omdat ze de materie ingewikkeld vonden en dachten dat 'het allemaal wel goed zat'.

Enorm risico
In 2006 werd de garantstelling op jaarbasis van één miljoen tot anderhalf miljoen euro verhoogd, zonder dat het stadsdeelbestuur dit besefte. De onderhandelingen met de bank had het stadsdeel uitbesteed aan ambtenaren op het stadhuis. Het stadsdeel besefte ook niet dat door de gekozen constructie het totale bedrag van de garantstelling (23,5 miljoen) in één keer opeisbaar zou zijn. Daarmee liep het stadsdeel een enorm risico. Vanuit het stadhuis werd ook niet op dat risico gewezen.

Zoals al eerder bekend was verzuimde stadsdeelbestuurder Germaine Princen haar collega's en de deelraad goed te informeren over de herziene afspraken. In een later stadium, toen de risico's opliepen tot 26 miljoen euro, werd de besluitvorming gekenmerkt door 'overhaaste en slordige voorbereiding'.

De commissie maakt ook het gemeentebestuur een verwijt. Het college had zowel in 2005 als in 2007 'een bestuurlijke toets' moeten uitvoeren over de risico's. Beide keren werd dat niet gedaan.

Princen stapte vorig jaar op vanwege MuzyQ. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik, die de affaire had gebagatelliseerd, trad ook terug. Na enkele weken keerde ze terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden