Deelnemers Dam tot Damloop rennen met capsule in darmen

Tien deelnemers aan de Dam tot Damloop rennen de wedstrijd volgende week zondag met een capsule in hun darmstelsel. Die meet de temperatuur tijdens het hardlopen in een onderzoek naar 'de sluipmoordenaar' bij hardloopevenementen: oververhitting.

Deelnemers van de Dam tot Damloop vorig jaar in de IJtunnel Beeld anp
Deelnemers van de Dam tot Damloop vorig jaar in de IJtunnelBeeld anp

Meer dan de helft van het aantal ongevallen waar de ambulance voor moet komen tijdens de Dam tot Damloop wordt veroorzaakt door hitteproblemen, aldus organisator Le Champion. Volgens de organisatie is oververhitting daarom de 'sluipmoordenaar' bij hardloopevenementen.

In een onderzoek naar oververhitting slikken tien lopers van het Universitair Sport Centrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA) een capsule in. De capsule meet de kerntemperatuur, die vervolgens weer kan worden afgelezen via een horloge. Uiteindelijk wordt de capsule weer uitgepoept.

Toerenteller
Le Champion wil lopers meer bewust maken van de risico's van oververhitting. "De signalen worden te vaak genegeerd," zegt organisator Jan Willem Mijderwijk. "Een mens heeft in tegenstelling tot een auto geen toerenteller die waarschuwt als de motor oververhit raakt. Dus moet je dat voorkomen."

Dat kan door goed te trainen, de juiste kleren te dragen, signalen als hoofdpijn, verwarring en bewustzijnsverlies niet te negeren en voorkomen dat je in het rood raakt, aldus Mijderwijk.

In 2014 en 2016 overleden deelnemers aan de Dam tot Damloop door oververhitting.

Koelbaden
Organisator Le Champion heeft met een groep sport-, gezondheids- en onderzoeksorganisaties, Radboud University Medical Center en UvA-HvA de handen ineen geslagen om hitteproblemen tijdens hardloopevenementen aan te pakken. De resulaten uit de capsules worden gebruikt in dit onderzoek. "Meten is weten," aldus Mijderwijk.

Dit jaar zouden er bij de finish ook voor het eerst drie met ijsblokjes gevulde koelbaden ingezet worden, waar deelnemers met hitteproblemen in ondergedompeld kunnen worden. De organisatie heeft echter besloten dat uit te stellen omdat er nog geen landelijk protocol is voor deze methode.

Mee met de bezemwagen van de Dam tot Damloop
"Oh, gelukkig, er zitten meer mensen in de bus," zegt een man die met knalrood hoofd puffend de bezemwagen binnenkomt. Soms zijn er blessures, een ander kreeg een astma-aanval. Tijdens de vorige Dam tot Damloop belandden vijftig mensen in de zogeheten bezemwagen - en Het Parool reed mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden