Update

Deelname aan nieuwe missie Sudan onzeker

Het is onzeker of Nederland een bijdrage levert aan de nieuwe VN-missie Unmiss voor Zuid-Sudan, dat sinds 9 juli een onafhankelijk land is. De ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) stuurden vandaag een briefje naar de Tweede Kamer over de beëindiging van de Nederlandse bijdrage aan de vorige vredesmissie Unmis.

Sudan is sinds 9 juli onafhankelijk. Beeld afp
Sudan is sinds 9 juli onafhankelijk.Beeld afp

Die missie, die toezag op de uitvoering van het vredesakkoord uit 2005 tussen Noord- en Zuid-Sudan, wordt momenteel afgebouwd. De bedoeling is dat dit eind augustus is gebeurd. Sinds april 2006 deed Nederland mee aan de oude missie. De afgelopen tijd ging het om 12 militaire waarnemers, 15 politietrainers en enkele staffunctionarissen.

Rosenthal sprak vorige maand in een brief aan de Kamer nog van besluitvorming over een eventuele Nederlandse bijdrage aan de nieuwe missie. In het stuk van vandaag zegt hij daar niets over. Een woordvoerder van de minister kon er verder ook geen informatie over geven.

Rosenthal zei in mei het van belang te vinden dat de Verenigde Naties ook na de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan actief blijven in het Afrikaanse land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden