Deel van Syrië stemt vandaag over herverkiezing Assad

De delen van Syrië waar president Bashar al-Assad nog aan de macht is, gaan vandaag naar de stembus. Voor het eerst in de geschiedenis mogen de Syriërs een president kiezen - ook al staat de keuze voor Assad wel zo ongeveer vast.

Redactie
Een nepverkiezingsposter die anti-Assad-activisten hebben opgehangen in Parijs Beeld afp
Een nepverkiezingsposter die anti-Assad-activisten hebben opgehangen in ParijsBeeld afp

Of er veel kiezers komen opdagen is de vraag. Grote delen van het land zijn in handen van rebellen en hebben geen stembureaus, -biljetten of -bussen. Bovendien zijn er, sinds drie jaar geleden de burgeroorlog uitbrak, meer dan 160 duizend Syriërs omgekomen en bijna zes miljoen naar het buitenland uitgeweken.

Zelfs de achterblijvers blijven misschien liever thuis. De opstandelingen die de strijd hebben aangebonden met het bewind van Assad dreigen alles in het werk te stellen om de verkiezingen te verstoren. Ze sloegen de afgelopen tijd onder meer toe op campagnebijeenkomsten van Assad. Daarbij vielen meerdere doden.

Kansloze kandidaten
De regering houdt vol dat zij een hoge opkomst en een afgetekende overwinning van de 48-jarige president verwacht. Dat laatste lijdt nauwelijks twijfel. Voor het eerst in de geschiedenis moet de zittende president het opnemen tegen twee rivalen, maar niemand dicht hun enige kans toe.

Het tweetal tegenkandidaten dat de strenge selectie doorstond is onbekend en onbeduidend. Bovendien steunen ze Assads 'strijd tegen het terrorisme', zoals hij het neerslaan van de opstand noemt.
Van de 64-jarige zakenman Hassan al-Nouri hoorde het gros van de Syriërs pas voor het eerst toen hij zich in april kandidaat stelde voor het presidentschap. Hij zat korte tijd in het parlement en diende een kleine twee jaar in de schaduw als minister voor bestuursontwikkeling.

De 46-jarige parlementariër Maher Hajjar behoorde jarenlang tot de communistische partij, die tegenwoordig deel uitmaakt van een alliantie met enkele andere splintergroepen. Dat politieke verbond is zo verstrengeld met Assads Baathpartij dat van oppositie voeren geen sprake is.

Bondgenoten houden toezicht
Het Westen doet de verkiezingen af als een doorzichtige poging van Assad om zijn bewind van enige legitimiteit te voorzien. In eigen land zit de president inmiddels echter minder dringend verlegen om zo'n volksmandaat. Gaven veel Syriëkenners anderhalf jaar geleden nog geen stuiver voor zijn overlevingskansen, nu zit Assad weer stevig in het zadel. De rebellen krijgen klap na klap. De overwinningen die het Assadregime op het slagveld behaalt zijn misschien wel belangrijker voor haar stabiliteit dan deze verkiezingen, menen veel waarnemers.

Als Assad inderdaad herkozen wordt, kan hij aan zijn derde ambtstermijn van zeven jaar beginnen. Enkele bondgenoten van Damascus, waaronder Rusland en Iran, hebben waarnemers gestuurd om toezicht te houden op de verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden