Deel huisartsen legt woensdag het werk neer

Een deel van de huisartsen legt woensdagmiddag het werk een uur neer uit protest tegen een voorgestelde wijziging in de Zorgverzekeringswet. Het kabinet wil ervan af dat verzekeraars een bepaalde vergoeding moeten betalen aan verzekerden met wie de zorgverzekeraar geen contract heeft. De vereniging van praktijkhoudende huisartsen (VPHuisartsen) is daartegen, omdat door die wijziging huisartsen patiënten niet meer naar iedereen kunnen doorverwijzen.

Een huisarts behandelt een patiënt Beeld ANP XTRA
Een huisarts behandelt een patiëntBeeld ANP XTRA

Donderdag praat de Tweede Kamer met minister Edith Schippers over het kabinetsplan.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), met ruim 11.000 leden een veel grotere club dan VPHuisartsen (ongeveer 700 leden), doet niet mee aan de staking. 'Wij zijn ook tegen de voorgestelde wetswijziging, maar vinden een staking een veel te zwaar middel dat niet in het belang is van de patiënten', zei een woordvoerster vanochtend.

VPHuisartsen zegt dat door de wijziging de macht van de zorgverzekeraars nog groter wordt dan nu al het geval is. 'Door de maatregel kan een patiënt feitelijk alleen nog terecht bij zorgverleners die geselecteerd zijn door de verzekeraar. Deze selectie vindt voornamelijk plaats op basis van kosten en winstmarges.' De organisatie vindt het een fundamenteel burgerrecht om in vrijheid je eigen zorgverlener te kiezen. Bovendien is 'de macht van de vier landelijke zorgverzekeraars met 90 procent van alle verzekerden inmiddels onaanvaardbaar groot'.

VPHuisartsen heeft steun van tandartsen, apothekers, fysiotherapeuten en psychologen bij het plan tegen afschaffing van het recht op vrije artsen- of zorgverlenerskeuze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden