Decembermoorden herdacht in Amsterdam

Met een fakkeloptocht, een minuut stilte en verschillende speeches zijn vrijdagavond in Amsterdam de Decembermoorden in Suriname herdacht.

Nabestaanden en belangstellenden stonden precies 35 jaar na dato stil bij de moord op vijftien prominente inwoners van Suriname.

Voorafgaand aan de herdenking in het stadhuis was er een fakkelloop naar de herdenkingsplaquette aan de Aäron en Mozeskerk op het Waterlooplein. Op die plek werd een minuut stilte gehouden voor alle slachtoffers van het militaire bewind van Suriname in de jaren tachtig.

Tijdens de plechtigheid was er veel aandacht voor de decennialange strijd om gerechtigheid. "Wat moet u moe zijn na 35 jaar, sinds Fort Zeelandia het toneel werd van die macabere gebeurtenissen," sprak wethouder Arjan Vliegenthart nabestaanden namens de gemeente toe.

Hij beschreef hun roep om berechting van de daders als "een finishlijn tegen het einde van een marathon die steeds iets verder wordt gelegd''.

Zelfmoord
De jaarlijkse herdenking had dit keer een bijzondere lading: het is eerste sinds de historische strafeis tegen Desi Bouterse.

De huidige president van Suriname wordt gezien als hoofdverantwoordelijke van de vijftienvoudige moord. Bouterse hoorde deze zomer twintig jaar cel tegen zich eisen.

"Uniek,'' vindt Dave Ensberg, die een toespraak hield tijdens de herdenking. "Dat er na 35 jaar een strafeis is, hadden veel mensen nooit voor mogelijk gehouden.'' Tegelijkertijd is er veel onzekerheid over de afloop van het strafproces, na de zelfmoord van verdachte Ruben Rozendaal dit weekeinde. Hij was de enige verdachte die verklaarde dat Bouterse zelf twee slachtoffers had doodgeschoten.

Fort Zeelandia
"Zelfmoord is altijd een persoonlijk drama voor de nabestaanden, maar nu is ook Suriname slachtoffer. Hij heeft nu eigen rechter gespeeld.''

Ensberg (1984) sprak in het stadhuis van Amsterdam als vertegenwoordiger van de tweede generatie over de moorden van 8 december in Fort Zeelandia in 1982, die plaatsvonden ten tijde van het militaire regime van Bouterse. Zijn ouders waren twee jaar daarvoor uit Suriname gevlucht voor dezelfde legerleider.

Andere sprekers waren onder anderen nabestaande Joy Baboeram, Tweede Kamerleden en advocaat Gerard Spong, die de Surinaamse regering in het verleden adviseerde over de omgang met de moorden.

Lees ook: Suriname wacht op vonnis Bouterse: 'Eindelijk is gerechtigheid dichtbij'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden