Update

Deborah spreekt in de rechtszaal

AMSTERDAM - De hoogzwangere Deborah Rosiek (39) verdween in juni 2003. Haar toenmalige minnaar Hans P., de laatste die haar levend zag, stond gisteren voor de rechter. Haar moeder hoorde gisteren voor het eerst in vijf jaar weer haar stem, in de rechtszaal, minuten lang.

Op de eerste dag van het meerdaagse proces tegen oud-politieman P. werden bandjes afgespeeld van gesprekken tussen Deborah en P. - opnames die Deborah stiekem had gemaakt van telefoongesprekken die ze kort voor haar verdwijning met haar minnaar had gevoerd. Heftige ruzies vooral.

Op die tapes, die de politie in een vuilniszak in een kast in haar woning had gevonden, is het motief te vinden voor de moord dan wel doodslag op de Amsterdamse, meent het Openbaar Ministerie. De ruzies gingen vooral over geld, over 30.000 gulden die P. haar afhandig zou hebben gemaakt en die ze terug wilde, over hoe hij met zijn vrouw en kind op vakanties ging van haar geld en dat hij een 'rotleugenaar' was. Zij dreigde de geheime relatie openbaar te maken. P. op zijn beurt dreigde haar iets aan te doen.

De relatie tussen P. en Deborah was op zijn zachtst gezegd getroebleerd. Voor P., vertelde hij gisteren, ging het alleen om de seks. ''Maar zij kreeg er steeds meer gevoel bij, zij wou mij als haar man.'' Volgens P., die soms twaalf relaties tegelijk onderhield, vertoonde Rosiek stalkgedrag - ze belde soms vele keren per dag, stond in zijn straat en kwam naar zijn werk, en ze zou eens zijn toenmalige echtgenote in de metro hebben bedreigd.

Maar de relatie beëindigen had hij desondanks niet gedaan. ''Het is er nooit van gekomen.'' En: ''Het was prettig vertoeven, laat ik het zo zeggen.''
P. heeft altijd ontkend iets met de verdwijning te maken te hebben, en dat deed hij gisteren wederom. Op de vraag van zijn advocaat Arthur van der Biezen of hij Deborah had vermoord, kwam een luid en duidelijk 'nee'.

Kalm en gecontroleerd gaf hij antwoord op vragen die vijf jaar na dato nog steeds grotendeels onbeantwoord zijn. Hoe kan het bijvoorbeeld dat in de toenmalige kelderbox van P. bloedsporen van Deborah zijn gevonden? Waarom was hij in haar woning toen de politie daar kwam kijken nadat ze door de huisarts als vermist was opgegeven? En waarom was hij niet naar de politie gegaan toen ze niet was komen opdagen op de afspraak in het ziekenhuis om te bevallen, ook niet nadat hij dagen niks van haar had gehoord?

Het bewijs tegen P. - momenteel vrij man - is niet overweldigend. Vorig jaar mei beëindigde de rechtbank al zijn voorarrest, dat toen een jaar had geduurd, omdat er te weinig was om een verlenging te rechtvaardigen. In de tussenliggende periode lijkt er niet veel belastends te zijn bijgekomen. Tegen een politie-informant die nog een tijd is ingezet, vertelde P. niks meer dan wat hij al eerder had verklaard.

Vandaag hoopt de rechtbank onder anderen een kennis van P. te horen, die een paar voor P. zeer belastende verklaringen heeft afgelegd, maar die vervolgens ook ingrijpend wijzigde, en introk. Hij zou van P. hebben gehoord waar het lichaam was gebleven. Op zijn instructies werd gezocht in het IJmeer, en later uitgebreid in recreatiegebied 't Twiske, maar zonder resultaat. (KAMILLA LEUPEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden