Debat met informateurs zal naast procedure ook gaan over regeringsakkoord

De Tweede Kamer debatteert morgen met de informateurs over de formatie. Het debat zal echter niet alleen over de procedure gaan, maar ook over de inhoud van het regeerakkoord. Een meerderheid van de Kamer sprak vandaag de behoefte uit om een brede discussie te voeren met veel spreektijd.

De Tweede KamerBeeld ANP

Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 vroeg vandaag aan de Kamervoorzitter voor minder spreektijd tijdens het debat van morgen. Van Miltenburg had tien minuten per fractie toegekend. Pechtold vreest echter dat het debat zal ontaarden in een ondervraging van de woordvoerders van VVD en PvdA. Hij stelde voor morgen te debatteren over de procedure van de formatie en pas na de aanstelling van het nieuwe kabinet met de regering in debat te gaan over het regeerakkoord.

Pechtold kreeg echter niet genoeg steun voor zijn voorstel. Kamerlid Ronald van Raak van de SP merkte op dat het onmogelijk is om afspraken te maken over wat er gezegd moet worden. 'We hebben een debat met de informateurs en met elkaar.' Ook PVV'er Bosma vroeg om een 'volwaardig debat'. Hij zei de voorzitter niet te willen belasten met de moeilijke taak om de vrijheid van spreken van Kamerleden in te perken.

De onderhandelende partijen VVD en PvdA gaven de doorslag. Beide partijen willen een debat met ruime spreektijd. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vroeg om 'ruim voldoende tijd om in dit huis te praten over datgene waar heel Nederland over praat'. Zijn collega Mark Harbers van de VVD sloot zich daarbij aan.

De Kamer debatteert morgen vanaf 10.15 uur in volgorde van fractiegrootte, als eerste komen VVD en PvdA aan het woord. Tijdens de tien minuten spreektijd per fractie kunnen zij onderbroken worden door andere partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden