Dealers van nepdrugs lichten toeristen steeds agressiever op

Het lukt Amsterdam niet om de overlast van nepdrugsdealers in het centrum terug te dringen. Steeds agressiever lichten ze toeristen op.

Vorig jaar waarschuwde Amsterdam met matrixborden voor witte heroïne die als cocaïne werd verkocht. Beeld anp
Vorig jaar waarschuwde Amsterdam met matrixborden voor witte heroïne die als cocaïne werd verkocht.Beeld anp

Intimidatie, bedreiging, beroving en oplichting. De straatdealers die het stadscentrum als werkterrein hebben, houden er op z'n zachtst gezegd niet de meest klantvriendelijke verkoopmethoden op na. De overlast die ze veroorzaken liegt er niet om: in een periode van vijftien maanden werden 1208 dealers aangehouden voor het verkopen van nepdrugs. Samen waren ze verantwoordelijk voor 4857 incidenten, waarvan 3051 keer het verkopen van nepdrugs.

De meeste slachtoffers zijn mannen van tussen de twintig en veertig jaar oud uit Duitsland of Groot-Brittannië. Ze komen naar Amsterdam om een weekend lang alles te doen dat God en de wet verboden hebben. Een pilletje of een snuifje hoort daarbij, maar niet zelden krijgen ze niet wat ze verwachten. Het pilletje blijkt geen xtc, maar een aspirientje of een anticonceptiepil, het grammetje cocaïne blijkt bakpoeder.

Opiumwet
Maar de nepdrugsdealers duperen niet alleen toeristen die actief naar drugs op zoek zijn. Met name op de Wallen en het Rembrandt- en Leidseplein worden ook andere toeristen op zeer agressieve wijze benaderd en soms gedwongen om drugs te kopen. Niet zelden eindigt zo'n 'transactie' in een ordinaire straatroof.

De gemeente, politie en Openbaar Ministerie willen een einde maken aan de overlast van de nepdrugsdealers, maar dat blijkt niet eenvoudig. Strenger straffen stuit op juridische bezwaren. De opiumwet is bijvoorbeeld niet van toepassing op het verkopen van nepdrugs en een aparte wet ter bestrijding van nepdope vindt het OM niet haalbaar. Al met al kunnen de dealers alleen op basis van de algemene plaatselijke verordening bestraft worden, met een boete van enkele honderden euro's tot gevolg en in het uiterste geval een celstraf van maximaal zes weken.

Preventie
De gemeente mikt daarom op preventie, zowel aan de vraag- als aan de aanbodkant. Toeristen worden binnenkort via filmpjes en posters gewaarschuwd voor straatdealers, net als bij de voorlichtingscampagne die de gemeente opzette nadat eind 2014 meerdere toeristen waren overleden aan witte heroïne die hun op straat was verkocht. Strategische communicatie moet de 'tourist trap' duidelijk zichtbaar maken. Ook worden slachtoffers aangespoord om aangifte te doen. Dat laten toeristen nu nog vaak na, uit angst om zelf beboet te worden.

Aan de aanbodkant bij de vaak jonge nepdealers verwacht de gemeente resultaat van een 'persoonsgerichte aanpak'. Jonge criminelen worden al in een vroegtijdig stadium intensief gevolgd om te voorkomen dat ze de fout ingaan.

Loktoeristen
Ook overweegt de gemeente 'loktoeristen' in te zetten. Dit zijn agenten die eruitzien als potentiële slachtoffers. Als dealers hun nepwaar willen slijten, worden ze in de boeien geslagen: de bedrieger bedrogen.

Bron Jellinek Beeld Het Parool
Bron JellinekBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden