Dealers van (nep)drugs geweerd van Wallen

Van de handel in nepdope in Amsterdam gebeurt 98,5 procent op de Wallen. Foto ANP Beeld
Van de handel in nepdope in Amsterdam gebeurt 98,5 procent op de Wallen. Foto ANP

AMSTERDAM - In de eerste maand waarin de politie en stadsdeel Centrum op de Wallen strenger optreden tegen dealers van drugs en, vooral, nepdrugs zijn al zo'n 125 dealers voor drie maanden uit de buurt geweerd. De overlast door de zeer agressieve handelaren is fors gedaald.

De dealers van drugs en nepdope krijgen niet alleen een gebiedsverbod, maar komen ook in de molen van zorginstellingen, de Dienst Werk en Inkomen, het stadsdeel en de politie, die samenwerken om te voorkomen dat de dealers na drie maanden opnieuw terugkeren. Na een tweede misstap worden ze voor een half jaar verbannen.

De verkopers van nepdrugs zijn een plaag omdat ze toeristen agressief benaderen. Ze bieden opdringerig hun waar aan, en beroven hun slachtoffers bij in scène gezette schermutselingen.

De politie heeft sinds januari 2007 al 1287 dealers van nepdope geregistreerd, die samen meer dan drieduizend keer zijn opgepakt. Eén dealer werd 35 keer gearresteerd. Ongeveer 85 procent van de nepdopeverkopers is Amsterdammer.

Doordat het verkopen van nepdrugs in het strafrecht niet als drugshandel geldt, waren de verkopers tot kort geleden moeilijk te straffen. Burgemeester Job Cohen heeft per 1 oktober in de Algemene Plaatselijke Verordening geregeld dat aanbieders van nepdrugs voor maximaal drie maanden van de Wallen kunnen worden geweerd. Nu kan de politie dus wél streng optreden.

Van de handel in nepdope in Amsterdam gebeurt 98,5 procent op de Wallen.

Commissaris Jan Pronker, chef van de politie in de binnenstad: ''Doordat we de laatste jaren successen hadden geboekt tegen de verslaafden sprongen de dealers van nepdope steeds meer in het oog. In een rustige vijver valt een rimpeling meer op. Deze groep gaf echt heel veel overlast. Nu Cohen de Wallen tot 'dealeroverlastgebied' heeft benoemd, kunnen we snel klappen uitdelen. Dat merk je onmiddellijk.'' (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden