Deal Zuidas staat op springen

null Beeld

AMSTERDAM - De plannen voor de ontwikkeling van de Zuidas staan op springen door een negatief financieel advies van zakenbank Credit Suisse. In de plannen komen een deel van de snelweg A10 en het spoor ondergronds en verrijzen daar bovenop kantoren, woningen en winkels.

Het beslissende debat in de Amsterdamse gemeenteraad is tot na de zomer uitgesteld, nu de financiering onzeker is. De raad besluit in juni alleen over de stedenbouwkundige kant. De PvdA-fractie wil de hele deal met het zakenleven heroverwegen en de Zuidas desnoods tot een puur overheidsproject maken.

Dit uitstel vloeit voort uit een vertrouwelijk advies van Credit Suisse aan minister Wouter Bos van Financiën. Daarin staat volgens ingewijden dat het Amsterdamse plan onhaalbaar is.

Volgens Credit Suisse zijn de voorwaarden rond het vier miljard euro kostende project niet aantrekkelijk genoeg voor de grote banken. Met de gemeente en het rijk zouden zij een Zuidasonderneming moeten vormen, die de ontwikkeling ter hand neemt.

In het advies aan Bos staat dat het hele plan alsnog doorgang kan vinden als de banken op een aantal onderdelen tegemoet worden gekomen. Ze zouden onder meer grotere zeggenschap moeten krijgen bij de bouw. Zulke voorwaarden zijn voor de gemeente bespreekbaar, aldus betrokkenen.

Credit Suisse adviseert ook het ministerie van Verkeer en Waterstaat weer verantwoordelijk te maken voor de aanleg van rails en andere zaken onder de grond. Nu ligt de verantwoordelijkheid (inclusief de grote financiële risico's) bij de Zuidasonderneming.

Maar door het verschuiven van de risico's kan de hele constructie ter discussie komen te staan. Want als het rijk de meeste risico's neemt, waarom zijn de marktpartijen dan nog nodig, vraagt de PvdA zich af.

De complexe opzet van het project is terug te voeren op de aanvankelijk onwil van voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm om er geld in te steken. Hij stelde strenge voorwaarden aan Amsterdam voor deelname van het rijk. (BAS SOETENHORST)

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden