Analyse

Deal tussen Amsterdam en Airbnb: boterzacht of een doorbraak?

Amsterdam openbaarde donderdag de deal met Airbnb. Wethouder Laurens Ivens spreekt van een 'maximaal resultaat', de oppositie noemt de afspraken 'boterzacht.' Hoe zit dit nu?

null Beeld anp
Beeld anp

Is deze deal een doorbraak?
Wie optimistisch in het leven staat, zal zeggen: 'ja'. Het is namelijk voor het eerst dat Airbnb Amsterdam gaat helpen bij de aanpak van illegale vakantieverhuur. Advertenties van woningen die langer dan zestig dagen per jaar zijn verhuurd, of worden aangeboden aan meer dan vier personen, worden geblokkeerd. Een teller waarschuwt potentiële huurders dat een woning de grens van zestig dagen nadert.

En Airbnb gaat persoonlijke gegevens delen met opsporingsambtenaren, die deze informatie nodig hebben voor een rechtszaak. Dat is een doorbraak.

Critici vragen zich terecht af waarom dit niet eerder gebeurde. Airbnb heeft lange tijd geweigerd om illegaal aanbod van de site te halen. 'Kon niet, mag niet,' luidde het verweer. Nu de overlast in de stad zo groot is en de druk op de site voor vakantieverhuur ook in andere steden is opgevoerd, is Airbnb toch gezwicht. Het kon dus wel, de wil was er gewoon niet.

Zal de overlast afnemen?
Niet door deze deal alleen. De grote winst zit in de aanpak van illegale verhuur, niet in de aanpak van overlast. Het aanbod op Airbnb groeit razendsnel, afgelopen jaar meer dan 400 procent en zolang het toerisme toeneemt, zal ook de vraag naar vakantieverhuur stijgen. Wat dat betreft staat Amsterdam nog het nodige te wachten.

Het is dus logisch dat Ivens niet durft te beloven dat overlast door deze deal zal afnemen. Airbnb neemt wel extra maatregelen tegen overlast. Buren kunnen voortaan via de site klagen en krijgen dan het nummer van de verhuurder. En als illegale verhuur afneemt, zal dat ook helpen; pandjesbazen verhuren graag aan grote groepen, die de meeste overlast veroorzaken.

Dé remedie tegen overlast is handhaving. Amsterdam heeft daar extra geld voor uitgetrokken. Maar dat heeft niets met deze deal te maken.

Kan de gemeente nog meer doen?
Jazeker. Nog meer handhaven bijvoorbeeld. Daarnaast zal Amsterdam de vluchtroutes voor pandjesbazen moeten sluiten. Deze commerciële verhuurders kunnen uitwijken naar andere sites, zoals Wimdu of Booking.com. Dan staan hun woningen eerst zestig dagen op Airbnb, dan dertig op Wimdu en nog eens dertig op Booking.com. Zo stroomt het geld binnen. Ivens wil nu snel met deze partijen om tafel.

Verder moet Den Haag bijspringen. Een meldplicht zal bijvoorbeeld kunnen helpen. Dan moeten verhuurders zich eerst aanmelden, voordat ze de woning op Airbnb zetten. Zo is eenvoudig bij te houden of zij zich aan de termijnen houden. Deze meldplicht is alleen mogelijk met hulp van het kabinet.

Amsterdam wil graag de maximale termijn voor verhuur terug brengen van zestig naar dertig dagen. Ook hiervoor is nieuwe wetgeving nodig. Het lastige is dat Amsterdam alleen staat met de overlast van Airbnb. Terwijl de hoofdstad wordt overspoeld door Airbnb-gasten, bezingt minister Henk Kamp vanuit Den Haag de voordelen van dit soort exponenten van de deeleconomie.

Lees ook dit interview met wethouder Ivens: 'Uitblijven deal zou voor Airbnb een afgang zijn' [+]

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden