Deal is rond: Rembrandtportretten te zien in Nederland én Frankrijk

Er is een deal: de twee Rembrandtportretten worden door Nederland en Frankrijk samen aangekocht. Maerten Soolmans en Oopjen Coppit zijn dan eerst in Nederland te zien.

null Beeld anp
Beeld anp

Nederland en Frankrijk kopen samen de twee huwelijks­portretten van Rembrandt. Minister-president Mark Rutte heeft tijdens de VN-top met de Franse president François Hollande afgesproken dat de portretten eerst in het Rijksmuseum tentoongesteld zullen worden. Daarna zullen ze beurtelings in het Rijks en het Louvre te zien zijn. De portretten, die Rembrandt in 1634 schilderde, zullen in elk geval altijd samen te bewonderen zijn, schrijft minister Jet Bussemaker vandaag aan de Tweede Kamer.

Daar groeide de ergernis over de soap rond de twee Rembrandtportretten die in Frankrijk te koop staan. De meeste fractieleiders in de Tweede Kamer wisten niet dat Nederland en Frankrijk al sinds de zomer probeerden samen de portretten te bemachtigen. Met die kennis was hun steun om beide werken te kopen mogelijk uitgebleven.

Slechte communicatie
Het heeft er alle schijn van dat minister Jet Bussemaker en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer langs elkaar heen gewerkt. Toen de Tweede Kamer het kabinet op 17 september de opdracht gaf zich in te spannen om de twee Rembrandts naar Nederland te halen, hadden de meeste Kamer­leden geen idee dat Nederland en Frankrijk al sinds de zomer samen probeerden de twee schilderijen te kopen.

Zij werden eind augustus in het geheim in het Mauritshuis door D66-leider Alexander Pechtold en Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes geïnformeerd over het 'buitenkansje' om de twee portretten naar Nederland te halen. Maar zij wisten niet dat minister Bussemaker een maand eerder al met haar Franse collega een brief naar de eigenaar, de Éric de Rothschild, had gestuurd. Daarin werd de mogelijkheid geschetst voor een gezamenlijke aankoop van de Rembrandts, een optie die 'gunstig voor de nationale collecties van beide landen' zou zijn, zo schrijven de bewindslieden in een brief die in het bezit is van Het Parool.

Debat
Gisteren werd in allerijl een debat gehouden om toestemming van de Kamer te krijgen over de 80 miljoen euro die het kabinet beschikbaar stelt voor de aankoop van de portretten. Het Rijksmuseum zou de tweede 80 miljoen beschikbaar stellen.

'Hoe verklaart u dat de Franse optie niet bij de bijeenkomst in het Mauritshuis aan de orde is geweest?' vroeg SP-Kamerlid Jasper van Dijk.
Volgens Bussemaker was de informatie wel degelijk gedeeld en had deze bekend moeten zijn bij de fractieleiders.

De Tweede Kamer zal genoegen moeten nemen met de deal die nu is bereikt. Fractieleiders zullen nu zeggen dat het altijd de bedoeling is geweest dat de werken voor een breed publiek te zien zijn en in Europa blijven. Dat doel is bereikt. De uitwerking van de afspraken moet nog worden vastgelegd in een overeenkomst tussen de verkoper, de Franse en de Nederlandse overheid.

Vandaag (30-09) in Het Parool: Doeken waren ooit in bezit van Amsterdamse familie Van Loon. Een interview met Philippa van Loon.

Jet Bussemaker Beeld anp
Jet BussemakerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden