Update

Deadline nadert: druk op Senaat VS neemt toe

De leiders van de Republikeinen en de Democraten in de Amerikaanse Senaat geloven dat er een akkoord over verhoging van de schuldenlimiet mogelijk is. Het overleg, dat dinsdagavond (lokale tijd) was hervat, is echter opnieuw opgeschort. De verwachting is dat het overleg woensdagmiddag om 12 uur wordt voortget.

redactie
null Beeld EPA
Beeld EPA

Volgens ingewijden wordt er nu gesproken over een financieringsgarantie die loopt tot 15 januari. Een akkoord zou dinsdag al binnen bereik zijn, maar er moet nog over details worden onderhandeld.

Het wordt woensdag een race tegen de klok omdat om middernacht het plafond van de schulden is bereikt. Vanaf dat moment kan de VS zijn rekeningen niet meer betalen. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dinsdag dat de AAA-status van het land gevaar loopt als er geen akkoord komt.

Optimisme
Don Stewart, een woordvoerder van de Republikeinse leider Mitch McConnell zegt dat er 'wordt toegewerkt naar een oplossing waardoor de overheid weer open kan'. Een deel van de overheidsinstellingen is nu twee weken dicht. 'De onderhandelaars zijn er optimitisch over dat een overeenkomst kan worden bereikt.'

Een woordvoerder van Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, liet zich in gelijke bewoordingen uit.

Eerder op de dag was het overleg opgeschort. Volgens de Democratische senator Richard Durbin moest de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, eerst de gelegenheid krijgen een eigen plan uit te werken over de aanpak van de schuldenlimiet. Dat plan moet een kans van slagen hebben in het Huis van Afgevaardigden.

Het Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag op het laatste moment een stemming over de verhoging van het schuldenplafond geannuleerd. Daardoor kwam de bal opnieuw bij de Senaat te liggen, waar de Democraten in de meerderheid zijn.

Obamacare
De Amerikaanse overheid sloot twee weken geleden omdat Republikeinen in de Verenigde Staten niet akkoord wilden gaan. Zij wilden in ruil dat er wijzigingen zouden komen in 'Obamacare', de zorgwet van president Obama. Sindsdien zijn alle niet-essentiële overheidsdiensten, zoals monumenten en dierentuinen, gesloten, en krijgen ambtenaren geen salaris meer uitbetaald.

John Boehner Beeld ap
John BoehnerBeeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden