Plus

De Zuidas is nog lang niet uitgegroeid: tiende toren voor WTC

De Zuidas is nog lang niet uitgegroeid. Onder andere het World Trade Center gaat opnieuw uitbreiden, waarna het megacomplex bijna een kwart meer kantoorvloer zal hebben.

Ook aan de Parnassusweg wordt flink gebouwdBeeld Marc Driessen

Waar in de rest van de stad de nieuwbouw van kantoren stilligt vanwege de crisisbouwstop van de gemeente, wordt aan de Zuidas tegen de klippen op gebouwd.

Vanaf 2018 gaat eigenaar CBRE Global Investors het WTC opnieuw aanpakken. Op de hoek van de Strawinskylaan en de Beethovenstraat komt een extra toren - de tiende: goed voor 32.000 vierkante meter kantoorvloer. De naastgelegen D-toren in de oudbouw wordt meteen gerenoveerd en direct met de nieuwbouw verbonden.

CBRE wil nog niet veel kwijt over het ontwerp, waarvoor weinig ruimte is tussen het bestaande gebouw en de weg. "We gaan eerst in gesprek met de buurt." De Prinses Irenebuurt is al jaren strijdvaardig tegen ontwikkelingen in het kantorengebied.

Negen torens
Met 115.000 vierkante meter in negen torens is het WTC Amsterdam nu al het grootste kantoorgebouw van Nederland. Het complex uit 1985 werd in 2001 grondig gerenoveerd en twaalf jaar geleden al fors uitgebreid met een toren aan het Zuidplein en eentje aan de Beethovenstraat.

"Er is grote vraag naar ruimte in het WTC," zegt Evelyne Nossing van CBRE. "We hebben nu een wachtlijst en die wordt alleen maar langer. Tot voor kort was de leegstand nog maar 2 procent en zelfs in de crisistijd heeft nooit meer dan 4 procent van het gebouw leeg gestaan."

Inmiddels staat er wel flink wat ruimte leeg, omdat advocatenkantoor Nauta Dutilh is verhuisd naar een eigen onderkomen. "Die ruimte verhuren we nu even niet, maar gebruiken we om huurders uit de D-toren onder te brengen tijdens de renovatie."

Kantoorkolossen
Dit jaar zijn aan de Zuidas al vijf nieuwe kantoorkolossen geopend, met 50.000 vierkante meter kantoorvloer; meer dan in heel 2015. Ook volgend jaar zal er nog flink wat kantoorruimte bijkomen, ten minste 42.000 vierkante meter.

Zo wordt momenteel dat andere oerpand aan de Zuidas, het Atrium aan de Parnassusweg, met twee torens uitgebreid. Aan de Parnassusweg is kantoorpand Noma House in aanbouw, dat kortgeleden ook door CBRE GI werd gekocht.

32.000

De extra WTC-toren op de hoek van de Strawinskylaan en de Beethovenstraat is goed voor 32.000 vierkante meter kantoorvloer

Binnenkort begint een grondige opknapbeurt van de naastgelegen Tweeling: de torens die onlangs werden verlaten door Akzo Nobel en Stibbe. Beide torens worden verder verhoogd, waarbij in de Stibbetoren in 2018 20.000 vierkante meter kantoorruimte en in de Akzotoren een hotel met 330 kamers ontstaat.

Bouwstop
De bouwwoede aan de Zuidas is geen toeval. In de rest van Amsterdam geldt sinds 2011 een bouwstop voor nieuwe kantoren, als wapen tegen de grote leegstand in de stad. De Zuid­as vormt een uitzondering op de bouwstop, mits voor ten minste 70 procent van de oppervlakte gebruikers bekend zijn voor met de bouw wordt aangevangen.

De vastgoedbranche waarschuwde eerder in deze krant voor de gevolgen van die bouwstop: binnen twee tot drie jaar zal er een tekort komen aan courante kantoorruimte. Omdat bedrijven alleen aan de dure Zuidas terechtkunnen - door het kantorentekort is de gemiddelde huur er al meer dan 350 euro per vierkante meter per jaar - loopt Amsterdam nationale en internationale ondernemingen mis.

Bouwwoede aan de ZuidasBeeld Laura van der Bijl

Er is nu 726.000 vierkante meter in het gebied beschikbaar en dat zal alleen maar toenemen. Desondanks is de Zuidas bomvol: deze zomer stond volgens makelaar JLL net 4 procent van de kantoorvloer in het gebied te huur, tegen ruim 12 procent in heel Amsterdam.

Kleinere huurders
Voor het WTC betekent die bouwwoede in de omgeving niet zo veel. "We zien toch vooral wooncomplexen en kantoorgebouwen voor één gebruiker," zegt Noosing. "Het WTC richt zich vooral op kleinere huurders; die zoeken massaal naar ruimte."

De nieuwe toren moet in 2020 opengaan. Hoeveel de bouw kost, wil de eigenaar niet zeggen, maar vakblad Vastgoedmarkt heeft de waarde van de uitbreiding op 160 tot 180 miljoen euro bereken, nog los van de renovatie, die tussen de 20 en 30 miljoen euro zal kosten. CBRE gebruikt het gebouw voor een van zijn publieke vastgoedfondsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden