De zucht

THEODOR HOLMAN
De zucht van de monarchie. Die hoorde je gisteren klinken toen Beatrix aangeslagen op tv verscheen. Je verwachtte een 'Mon Dieu, ayez pitié de moi et de mon pauvre peuple,' maar Balthasar Gerards had Beatrix op een paar meter na gemist.

De zucht van de monarchie - zelden hoorde je zo'n diep verdriet en zo'n schuldige vorm van opluchting; de aanslag was mislukt, maar had wel vijf doden tot gevolg.

De zucht van de monarchie. De keiharde realiteit diende zich aan als een mokerslag.

Je kijkt televisie en je denkt: dit had beter in beeld gebracht kunnen worden. Totdat je beseft dat het geen film is, maar dat je nog bij de registratie van de driekusman en het koek-happen zit - maar dan anders.

Vrijwel onmiddellijk begon bij mij het zappen - en daarmee mijn ergernis.

De NOS, was in alles het laatst. Het Duitse Tageschau meldde eerder dan Nederland dat er doden waren. RTL4 meldde als eerste Nederlandse zender dat het waarschijnlijk een aanslag betrof.

Het NOS-journaal bakte er niets van. Steeds weer was er die domme eend die alleen maar vroeg: ''Wat is uw reactie?'' En dan begon het verhaal steevast met: ''Ik heb eigenlijk niets gezien, maar...''

Terwijl CNN bij een ramp de beelden die men wel had gemaakt steeds opnieuw herhaalt, moesten wij een half uur wachten voordat we weer eens die auto op de naald zagen afkomen.

Geenstijl en Fok.nl hadden binnen een uur al de naam van de dader plus het feit dat er doden waren plus de juiste foto's; pas na drie uur(!) kwam de NOS daarmee op de buis. Het excuus zal zijn: 'We moesten op bevestiging wachten.' Maar ja, of iemand dood is of niet, kun je meteen constateren. De NOS-reporter zei: ''Er wordt een laken over iemand gelegd, dat is meestal geen goed teken!'' Ik dacht: zeg dan dat hij dood is, idioot!

En toen was daar die zucht van de monarchie. Een koninklijke zucht. Hoe anders, dan het gestuntel, het gebazel, het gestamel van Balkenende die zijn clichés weer eens in de blender had gestopt en als een nat witbrood het volk toe stotterde. Ik hoorde steeds weer die zucht van Beatrix.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden