De zoveelste faux pas van Bernard Welten

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen haalde zelf korpschef Bernard Welten uit Groningen naar Amsterdam. Maar hun relatie is vrij snel bekoeld. Onenigheid leidde al eerder bijna tot het vertrek van Welten.

De korpschef zette dit weekeinde de verhoudingen op scherp met uitspraken in NRC Handelsblad. Hij vindt dat Cohen hem beknot, waardoor hij minder zaken op de agenda kan zetten dan hij zou willen. Hij vindt dat hij niet genoeg mag uit­komen voor zijn opvattingen.

Eerder leidden uitspraken van Welten al tot stevige confrontaties. In februari 2006 dwongen Cohen en de toenmalige hoofdofficier van justitie Leo de Wit de hoofdcommissaris om terug te keren van wintersport. Welten had justitie verweten veelplegers die de politie oppakte te snel te laten gaan. De toenmalige Groningse burgemeester Jacques Wallage moest eraan te pas komen om de lucht tussen Cohen, De Wit en Welten te klaren.

Volgens Welten lukte dat ook. Meningsverschillen zouden voortaan binnen de driehoek van burgemeester, korpschef en hoofdofficier worden uitgesproken. Maar dat goede voornemen werd een aantal keer doorkruist.

De korspchef wijst er zelf in het interview met NRC Handelsblad op dat in het verleden de hoofdcommissarissen veel ruimte kregen. Mensen als Eric Nordholt (Amsterdam), Rob Hessing (Rotterdam) en Jan Wiarda (Utrecht) kwamen prominent met hun opvattingen in het nieuws. Ze waren bedenkers en vormgevers van het beleid. Nu zijn de korpschefs uitvoerders en stellen ministers en burgemeesters hun eigen mening van de politietop niet meer op prijs.

Maar Welten schetst graag weidse vergezichten. Hij wil alle mogelijke middelen aangrijpen om criminaliteit te bestrijden, zoals een 'digitale slotgracht' om de stad. Zijn opmerkingen zijn soms pretentieus of ongenuanceerd. Zo dreigde er volgens hem 'Parijse toestanden' toen er onrust was in Slotervaart.

Cohen is bedachtzamer en wil niet te hard van stapel lopen. Ook wil Cohen dat gezagsdragers vooral niet de verhoudingen in de stad op de spits drijven. Cohen corrigeert
de hoofdcommissaris dan ook met enige regelmaat publiekelijk.

Laatst zei Welten dat de rapcultuur een belangrijke verklaring is voor de schietpartijen in Amsterdam-Zuidoost. Cohen nam er afstand van in de raadscommissie Algemene Zaken. Welten is overigens vrijwel nooit aanwezig in die commissie. Hij laat zich daar vervangen door een ander lid van de korpsleiding. Zo worden publieke botsingen of wrevel voorkomen.

Begin dit jaar reageerde Cohen uiterst behoedzaam op de suggestie van Welten dat alle overheidsdiensten zich moeten inspannen om veroordeelde criminelen op te sporen. Hoogleraar Ybo Buruma zei toen dat Welten zijn hand overspeelde. ''Dat doet hij wel vaker.''

CDA-fractievoorzitter in de Amsterdamse raad Maurice Limmen had een soortgelijke observatie naar aanleiding van een andere opmerking. ''Het was een heel onverstandige uitspraak, maar de zoveelste van Welten,'' aldus Limmen.

Cohen ontkende begin 2008, na weer een akkefietje, met kracht dat het een 'publiek geheim' is dat de twee niet met elkaar overweg kunnen. ''Laat ik het maar verklappen, voor mij was het een totaal geheim. Dat kan ook niet anders, want het is onzin,'' schreef Cohen in een brief aan Het Parool.

Dat ontkennen kan nu niet meer. Cohen reageert nu niet, wat er op wijst dat hij het liefst wil dat deze faux pas van Welten overvliegt. De grote vraag is of Welten zelf zijn ­consequenties trekt. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden