De zonnebaars: van lieveling in de vijver naar verboden lijst

Hij is prachtig, kleurig. Schattig misschien. De Lepomis gibbosus, beter bekend als de zonnebaars. Helemaal op zijn plaats in aquaria en vijvers, denken veel bezitters. Dat had zo kunnen blijven, maar het fraaie visje blijkt een beest als ie wordt vrijgelaten in vennen of beken. 

De zonnebaars vermenigvuldigt zich razendsnel en vreet alles kaal.Beeld Universal Images Group

Hij vermenigvuldigt zich razendsnel en vreet alles nog kaler.

De zonnebaars is dan ook een ‘invasieve exoot’, de plechtige naam van kenners voor uitheemse dieren en planten die traditionele flora en fauna komen vernietigen. Vanaf donderdag prijkt hij op de zwarte lijst en is het in de Europese Unie verboden de vis te verhandelen of zelfs te houden – al mogen bezitters hun zonnebaarzen conform een overgangsregeling een natuurlijke dood laten sterven.

De zonnebaars is één van de vele exoten die vooral sinds de jaren negentig rijk vertegenwoordigd zijn in Nederland. Met name in de vennen en beken op de zandgronden in het zuidoosten verorberen ze de inheemse waterkevers, libellen, kikkers en padden, maar ook wel in Noord-Holland, zegt visonderzoeker Martijn Dorenbosch van Ravon, een organisatie die amfibieën, reptielen en vissen bestudeert en beschermt.

Verboden diersoort

“De lijst van door de EU verboden diersoorten is dynamisch, en is nu met de zonnebaars aangevuld,” zegt Dorenbosch. “De winkeliers mogen overigens de vissen die ze al hebben nog verkopen, maar ze mogen hun voorraad niet meer aanvullen.”

Dorenbosch’ beschrijving van het verwoestende effect van de zonnebaars op onze flora en fauna doet denken aan de vernietigende gevolgen van het uitzetten van de nijlbaars in het enorme Afrikaanse Victoriameer – onderwerp van de beklemmende documentaire Darwin’s Nightmare.

“Nee, de Noord-Amerikaanse zonnebaars en de Afrikaanse nijlbaars zijn geen familie, maar het effect dat de snel groeiende populaties hebben, is helaas hetzelfde.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden