Lezersbrief

'De zintuiglijke beleving van de Zuidas vervalt'

De eerste dynamische indruk van het nieuwe zakencentrum van Amsterdam zal binnen een jaar of tien geheel vernacheld zijn, schrijft Paroollezer Marcel Valk.

WTC gebouw op de Zuidas naast de ring A10. Beeld anp
WTC gebouw op de Zuidas naast de ring A10.Beeld anp

Iedereen die in een auto over de A10 rijdt en de Zuidas passeert, ervaart vermoedelijk hetzelfde als ik: wat een indrukwekkende gebouwen, wat een dynamiek, Manhattan aan de Amstel, Vancouver aan het IJ!

Het gaat om nog geen anderhalve kilometer, maar toch: die hoogwaardige architectuur, links en rechts hoog oprijzend langs de snelweg, doet me telkens weer denken aan Metropolis, de beroemde sciencefictionfilm van Fritz Lang uit de jaren twintig.

Niet alleen veel Amsterdammers en forenzen waarderen de 'snelwegbeleving' van de Zuidas, dat geldt natuurlijk ook voor al die honderdduizenden bezoekers aan de stad, toeristen en zakenlui, die zich in een voertuig over de ring bewegen.

En zeker die laatste categorie, mensen die vaak de Zuidas als bestemming hebben, zal direct onder de indruk zijn van de internationale allure van het kantorengebied. Dankzij de zichtlocatie aan de Ring.

Welnu, die zichtlocatie houdt op te bestaan. Dit visitekaartje van de stad, deze eerste dynamische indruk van het nieuwe zakencentrum van Amsterdam, zal binnen een jaar of tien geheel vernacheld zijn, letterlijk onder de grond gestopt. Er is namelijk een plan bedacht, en intussen ook aangenomen door de gemeenteraad.

Het idee is om een klein deel van de A10, en dus precies die mooiste anderhalve kilometer langs de Zuidas, in een tunnel te steken.

Er zal vast goed over zijn nagedacht, en vooral de overweging dat hierdoor meer ruimte ontstaat om station Zuid uit te breiden, is doorslaggevend geweest bij het besluit tot bouw van het peperdure Zuidasdok.

Maar voor honderdduizenden A10-gebruikers vervalt daarmee voor eens en altijd de zintuiglijke beleving van de Zuidas. En dat kan voor het gebied, en de stad als geheel, nooit goed zijn. Jammer.

Marcel Valk, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden