Lezersbrief

'De ziel sijpelt de stad uit'

Toen Paroollezer Daan van den Wall Bake in 1978 in Amsterdam ging wonen, werd de reuring al naar de buitenkant van de stad gedrukt. 'De laatste twintig jaar is het hek van de dam.'

ADM-terrein Beeld ANP
ADM-terreinBeeld ANP

Het stuk van Dimitris Dalakoglou (Het Hoogste Woord van dinsdag), over de voorgenomen sluiting van het ADM-terrein is mij uit het hart gegrepen. Mijn verliefdheid op Amsterdam dateert al van de jaren vijftig toen ik in schoolvakanties - ik woonde in Bussum - steevast naar Amsterdam liftte om daar louter te gaan lopen langs grachten en straten.

Ik werd gegrepen door de vele bedrijfjes in de woonwijken, de exotische gebouwen, de mensen van zo'n enorm diverse pluimage, rijk en arm die kriskras door elkaar woonden, de grote hoeveelheid cafés waar ook overdag bonte gezelschappen zaten te gesticuleren en te lachen en, last but not least, al die lui die onmiskenbaar een artistieke achtergrond bezaten.

Amsterdam was ook rommelig op een onduidbaar aantrekkelijke manier. Later bezocht ik veel andere beroemde steden, maar nergens trof ik die unieke Amsterdamse gisting. In 1978 ging ik in Amsterdam wonen en lang heb ik zeker één keer per week op mijn fiets de rafelranden van de stad doorkruist. De eerder beschreven reuring werd tóen al voorzichtig naar de buitenkant van de stad gedrukt.

Gelukkig ging dat proces heel langzaam dus er viel altijd nog veel te genieten, maar de laatste twintig jaar is het hek van de dam, de stad lijkt wel geannexeerd te worden door een homogene, weinig betrokken, draagkrachtige groep mensen, de ziel sijpelt als het ware de stad uit.

Dalakoglou doet een geslaagde poging het onbeschrijfelijke te beschrijven, ik koester laatste hoop dat dit stadse sterven tijdig wordt begrepen en ingezien door hen die het tij zouden kunnen keren.

Daan van den Wall Bake, Weesp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden