Kaart

De zes mooiste locaties tijdens Open Monumentendag

Dit weekend openen 53 Amsterdamse monumenten gratis hun deuren. Samen met monumentendeskundige Vincent van Rossem tipt Het Parool er zes die de moeite van het bezichtigen meer dan waard zijn.

Jochem van Staalduine

Huis Bartolotti
Voor het eerst in zijn geschiedenis gaat het achterhuis van Huis Bartolotti dit weekend open voor publiek. Daar is een van de indrukwekkendste zalen van Amsterdam, zegt Niek Smit van de Architectonische Vereniging Hendrick de Keyser, die het pand in beheer heeft en gebruikt als kantoor. Het grachtenpand werd in 1620 gebouwd in opdracht van Willem Bartolotti van den Heuvel, het achterhuis werd eraan toegevoegd in 1755. Het huis was eeuwenlang gesplitst in nummer 170 en 172, maar de vereniging heeft de oude structuur van het huis in ere hersteld.

Herberg Zeeburg
Zeeburgerdijk 633-641

De herberg op de Zeeburgerdijk was vanaf de zeventiende eeuw de ideale plek voor dorstige reizigers en koopmannen, gelegen aan de Zeeburgerdijk en de Zuiderzee. 'Een mooie plek, een aanrader,' zegt Van Rossem. Tot 1915 werden er in de herberg biertjes getapt, tegenwoordig is het een woonhuis en dus niet vrij te bezoeken. Huidige bewoner Henk Grenet wil na veertig jaar niet meer weg uit het oudste overgebleven gebouw van de Indische Buurt: 'Het huis is erg uitgewoond en de fundering is slecht. Toch wonen we hier met veel plezier. Elke dag geniet ik van het uitzicht over het water.'

De Bazel
Vijzelstraat 32

Het avondprogramma van de Open Monumentendag is dit jaar groter dan voorheen. De monumentale bakstenen kolos van het Stadsarchief is het centrum van de avondactiviteiten. In het gebouw uit 1926, waar destijds de Nederlandsche Handel-Maatschappij was gevestigd, worden rondleidingen gegeven, bijvoorbeeld langs de mystieke elementen van het gebouw. Verder is er een workshop over het Indonesische muziekinstrument angklung, een film, lezingen en een yogales van Sasha van Aalst, achterkleindochter van NHM-directeur Karel van Aalst.

Tramremise De Hallen
Bellamyplein/Tollensstraat

Een bezoek aan de voormalige opslagplaats van de Amsterdamse trams, gebouwd toen deze in 1901 overgingen op elektriciteit, past prima bij het thema van Open Monumentendag van dit jaar: op reis. De tramrails zijn zelfs nog zichtbaar in de eetzaal van het aangrenzende Hotel De Hallen. Sinds deze zomer zijn De Hallen geopend als centrum voor mode, media en horeca. Brasserie Halte 3 is zelfs net een paar weken open voor bezoekers. Het hele weekend geeft architect André van Stigt, die de recente verbouwing deed, rondleidingen door De Hallen.

Huis Caramelli
Plantage Middenlaan 62

'Heel bijzonder dat Huis Caramelli te bezichtigen is,' zegt Van Rossem. Het Tattoomuseum van Henk Schiffmacher dat er een tijdje was gehuisvest, is weer verdwenen. Op de Plantage Middenlaan zitten nu onder andere ateliers van beeldhouwers. Het pand uit 1866 heeft nog een originele achterzaal. Ook is het leuk zelf te oordelen over wat architectonisch blad De Opmerker in 1867 schreef: 'Een huis, welks benedenverdieping zeer laag en gedrukt is, zoo laag en gedrukt, dat de voordeur aanmerkelijk is verhoogd moeten worden.' Huis Caramelli is alleen zondag geopend.

Haarlemmermeerstation
Amstelveenseweg 264

Vincent van Rossem: 'Het Haarlemmermeerstation herinnert aan een compleet verdwenen netwerk van buurtspoorwegen uit het tijdperk van vóór de autobussen.' Het station uit 1914, naar een ontwerp van Karel de Bazel, was in het verleden de spil in het Amsterdamse treinnetwerk. Het reizigersverkeer van het station stokte in 1950 en nu staat het ironisch genoeg in de dienstregeling als bushalte. Dit weekend is er een speciale avondtramrit. Het Haarlemmermeerstation wordt nu gebruikt door de Electrische Museumtramlijn Amsterdam en er zit een restaurant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden