Analyse

De zaak Hamza B. is voor Nederland een duivels dilemma

De Nederlandse overheid zit in een lastig parket nu de Marokkaanse rechters lijken te zijn omgekocht in de strafzaak tegen Hamza B. Politie en justitie in Amsterdam hebben de Marokkanen juist zo hard nodig.

Hamza B. in een filmpje op Youtube.Beeld Screenshot Youtube

Delegaties van justitie en recherche reisden de afgelopen jaren tientallen keren van Amsterdam naar met name Rabat en Tanger om de banden met de Marokkaanse justitiële autoriteiten aan te halen en te onderhouden.

Ze wisselden informatie uit, hadden nauw contact met de lokale onderzoeksrechter, legden her en der beleefdheidsvisites af en namen steeds keurig plaats in de rechtszaal als de Amsterdamse Marokkaan Hamza B. weer terechtstond in zijn rumoerige proces.

Toevluchtsoord
De Amsterdamse opsporingsdiensten willen in alles uitstralen dat ze het van groot belang vinden dat de Marokkaanse overheid door een in 2012 geratificeerd verdrag in staat is uit Nederland gevluchte Marokkanen te vervolgen voor in Nederland gepleegde misdrijven. Eindelijk is Marokko niet langer het ideale toevluchtsoord voor criminelen van Marokkaanse origine, is de gedachte.

De strafzaak tegen Hamza B. werd hét symbool van de steeds nauwere samenwerking. Hij zou een spil zijn geweest in de wildwestschietpartij waarbij 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt twee criminelen op straat waren afgemaakt, een derde nét had kunnen vluchten en twee motoragenten vanuit een vluchtauto van dichtbij waren beschoten met een kalasjnikov. Hamza B. zou die vluchtauto hebben bestuurd.

Nadat de eerste medeverdachte in Amsterdam-West was gearresteerd, was B. op topsnelheid naar Zuid- Spanje gereden om daar de boot naar Tanger te nemen - in de kennelijke veronderstelling dat Marokko nog steeds die gerieflijke onderduikplek was. Hij werd gearresteerd toen hij zijn Nederlandse vriendin van het vliegveld kwam halen.

Doodstraf
Waar zijn twee medeverdachten in Nederland levenslang kregen, kwam Hamza B. in Tanger tot verrassing van de Nederlandse autoriteiten nog redelijk weg met twintig jaar cel.

Het is niet niks, twintig jaar, maar voor misdrijven van dit kaliber is in Marokko de doodstraf denkbaar - al hadden de Marokkanen vooraf beloofd hooguit levenslang te geven.

Inmiddels had onderzoek sterke aanwijzingen opgeleverd dat rechters voor tonnen waren omgekocht.

Netelige positie
Die aanwijzingen voor corruptie van de rechtbank én het gerechtshof brengen de Nederlandse overheid in een netelige positie. Terwijl ze steeds alles heeft gedaan voor goede relaties met de Marokkanen, moet ze diezelfde autoriteiten nu onder diplomatieke druk zetten om deugdelijk onderzoek te doen naar corruptie. Dat tot nu toe niets erop wijst dat werk wordt gemaakt van zo'n onderzoek, maakt het almaar ongemakkelijker.

Nu de ontknoping van het hoger beroep van B. nadert, stellen de Nederlanders hun lastige vragen steeds luider. Ook minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur heeft zijn Marokkaanse ambtgenoot met klem verzocht serieus onderzoek naar de vermoede misstanden te doen - maar hij kreeg nog geen antwoord.

Wat te doen als onderzoek uitblijft? Het zou een diplomatieke faux pas zijn als Nederland zich intensiever met de Marokkaanse rechtsgang zou bemoeien, maar samenwerken met een corrupte overheid is ook geen optie.

En dan is er behalve de prestigezaak tegen Hamza B. nóg een belangrijke strafzaak aanstaande. Onlangs is de Amsterdammer Houssine A. na een jarenlange vlucht gearresteerd in Marokko. Ook hij wordt gezien als mogelijke aanjager van de bloedige Amsterdamse onderwereldvete, en de Nederlandse opsporingsdiensten zouden hem graag lang achter Marokkaanse tralies zien.

Een duivels dilemma doemt op. Nauw blijven samenwerken, of principieel zijn en afstand nemen, met het risico dat Amsterdamse criminelen weer ongestoord in Marokko zullen onderduiken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden