Column

De zaak Baybasin stinkt enorm

 

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Het is ongelooflijk onrechtvaardig. Een paar jaar geleden interviewde ik Ton Derksen, de hoogleraar wetenschapsfilosofie en de man die de Lucia de B.-affaire aan het rollen bracht, waardoor Lucia nu goddank vrij rondloopt.

Derksen hield zich vervolgens bezig met 'de zaak Baybasin': een Koerdische activist uit Turkije die tot levenslange gevangenisstraf was veroordeeld. Hij zou een weerzinwekkende moordenaar zijn. Die veroordeling was totaal ten onrechte, concludeerde Derksen. De Baybasinzaak kwam bij de Hoge Raad terecht. Daarover sprak ik Derksen ook.

Advocaat-generaal Diederik Aben dook zes jaar (!) in de zaak en kwam onlangs met een 1730 pagina's groot rapport waaruit moest blijken dat Baybasin toch schuldig was.

Ton Derksen las dat rapport en kwam tot de verbijsterende conclusie dat die advocaat-generaal niet kan redeneren of welbewust verkeerd redeneert. Derksen toont aan dat Aben zijn eigen waarheid maakt door expres fout te interpreteren, zaken weg te laten of te manipuleren. Het zal allemaal in het nog te verschijnen nieuwe boek van Derksen staan.

Een voorbeeld: Baybasin heeft het in een afgetapt gesprek over 'to make a call.' Dat wordt verkeerd vertaald met 'hem koud maken'. Dat dit een fout is, erkent Aben, maar volgens hem wordt er toch bedoeld 'een bezoekje brengen om hem te liquideren'. Drie keer een niet-letterlijke interpretatie, stelt Derksen vast.

En zo gaat het maar door.

Derksen stelt vast dat de advocaat-generaal 'zeven immuniserende strategieën' gebruikt.

Derksen: 'Dat betekent dat je je argument zo structureert dat je gelijk gegarandeerd is. Denk aan de weerman die zegt: morgen regent het of morgen regent het niet. Onafhankelijk van het weer weet hij dat hij gelijk gaat krijgen.'

Zo denkt Aben dat Baybasin bijna altijd 'in code' praat. Inderdaad spreekt hij soms over 'een plaats in het midden van het land'. 'Maar dat is geen reden om te zeggen dat hij met een vreedzame discussie wel eens een moord zou kunnen bedoelen, indien er verder geen enkele aanwijzing voor die moord is, en zeker wanneer er duidelijke aanwijzingen zijn dat het niet over een moord gaat,' schrijft Derksen.

En zo fileert Derksen de Hoge Raad. Pagina na pagina. Je schrikt als je het leest. Je vertrouwen in de rechtstaat neemt zienderogen af.

Derksen is niet mals in zijn oordeel: 'Dit heeft niets met waarheidsvinding te maken!'

De zaak-Baybasin stinkt aan alle kanten. Zelfs zo erg dat de lucht naar de politiek wijst.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden