PlusAchtergrond

De World of Food in Zuidoost krijgt een nieuw onderkomen

De World of Food in Zuidoost krijgt een nieuw onderkomen. De oude parkeergarage Develstein is een molensteen om de nek van eigenaar Lingotto en de ondernemers in het verzamelrestaurant.

In World of Food kunnen goede thuiskoks uit de Bijlmer zich ontwikkelen als ondernemer.Beeld Rink Hof

Het gebouw is onhandelbaar, stelt voorzitter Hans Res namens de coöperatie van ondernemers. “De maandelijkse huur is het probleem niet. Het zijn de bijkomende kosten voor verwarming en schoonmaak die de vaste lasten echt te hoog maken. Er zijn ondernemers die voor het geld dat zij maandelijks betalen ook een pand in een winkelstraat kunnen huren. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.”

Vijf jaar na de opening van de World of Food in Zuidoost hebben ook eigenaar Lingotto en het stadsdeelbestuur die conclusie getrokken. Zij maakten onlangs bekend dat de voorgenomen vijftien jaar niet zullen worden volgemaakt in de voormalige parkeergarage Develstein. Het plan is om de dertig ondernemers volgend jaar te ­verhuizen naar een tijdelijk onderkomen, in afwachting van sloop en nieuwbouw.

Een verstandig besluit, vindt Res. “Het is een groot probleem dat de betonnen garage niet goed te verwarmen is. We willen dat mensen hier graag komen, en dat het een prettige plek is voor ouders met kinderen. In de praktijk wordt vooral eten afgehaald omdat het binnen niet behaag­lijk is. In een modern gebouw heb je zulke problemen niet.”

Sappelen

Hoe meer aanloop, hoe beter, zeker voor de ondernemers. Res: “Er zijn er die het goed doen en ook prima verdienen, maar er zijn er ook die echt moeten sappelen. Als gevolg van de hoge lasten zijn de marges klein. Die resultaten bepalen ook het denken. Er zijn ondernemers die de nieuwbouw als een mooie kans zien, anderen vragen zich bezorgd af wat dat financieel voor hen betekent.”

De gebreken van het gebouw zijn niet het enige probleem in de World of Food, zegt slager in ruste Res, die als onbezoldigd voorzitter van de coöperatie ook een coachende rol heeft. “Ik hoef de ondernemers niet te vertellen wat ze in de keuken moeten doen. Dat hebben ze allemaal onder de knie. Maar ondernemen is meer dan alleen lekker koken. Je moet ook een goede ­administratie voeren, anders red je het niet.”

De gedachte achter de World of Food is dat goede thuiskoks uit de Bijlmer zich kunnen ontwikkelen als ondernemer en mogelijk zelfs de sprong kunnen maken naar een zelfstandig ­restaurant. Dat is al enkele malen gelukt, maar er zijn ook heel wat ondernemers omgevallen. “In enkele gevallen met achterlating van de schulden,” zegt Res. “Ook die drukken behoorlijk zwaar op de coöperatie.”

Een ander punt van zorg is de onderlinge samenwerking. Die is niet vanzelfsprekend onder de ondernemers. Res: “De kracht van de World of Food zit in het geheel: al die verschillende keukens bij elkaar. Dat betekent dat de onder­nemers het ook echt samen moeten doen. In de praktijk beginnen veel koks wanneer ze zin hebben. Maar als klanten drie keer voor een verlaten unit staan, komen ze niet meer terug.”

Kraamkamer

Een nieuw gebouw biedt mogelijkheden om daar verandering in te brengen, verwacht de voorzitter. “De World of Food blijft wat het is: een kraamkamer voor culinaire ondernemers. Maar de organisatie mag best wat strakker. Ik zou er voorstander van zijn dat de ondernemers meer hulp krijgen bij bijvoorbeeld de boekhouding. Ze blijven natuurlijk zelf verantwoordelijk, maar ze kunnen wel meer steun gebruiken.”

Dat is een agendapunt voor de denktank die aan de slag gaat om de plannen in de komende tijd verder uit te werken. In die plannen krijgt het verzamelrestaurant gezelschap van woningen en voorzieningen voor de buurt.

Res: “Misschien moet er ook een bakker komen in de World of Food. Zodat mensen ’s ochtends al binnen kunnen komen voor een kop koffie en een broodje.”

‘Succesverhaal World of Food gaat verder’

Architect Harvey Otten, indertijd een van de initiatiefnemers, beschouwt de voortijdige sluiting van de World of Food in Develstein niet als een mislukking. “Het plan was vijftien jaar. Dat worden er nu een kleine tien. De World of Food is een succesverhaal en dat gaat in een nieuw gebouw ­gewoon verder.”

Otten staat ook nog steeds achter de keuze voor de parkeergarage als onderkomen. “Het is verre van ideaal gebleken. Maar het was de enige manier om dit project van de grond te krijgen. We zaten in een diepe crisis. Nieuwbouw was op dat moment onhaalbaar geweest, en voor de kleine ondernemers ook onbetaalbaar.”

De architect wijst op het bijzondere karakter van het restaurant. “Er zijn tegenwoordig meer verzamel­restaurants in het land, maar daar zie ik vooral de bekende grote spelers. De World of Food heeft uitsluitend kleine lokale ondernemers. En dan dat fantastische decor: als je er binnenloopt, weet je dat je zeker niet in Almere bent.”

Dat de garage nu eerder dan voorzien zal worden gesloopt, vindt Otten geen probleem. “We wisten dat Develstein zou worden gesloopt. Alleen gebeurt het nu een paar jaar eerder. De meeste garages zijn inmiddels tegen de vlakte gegaan. In het ontwerp van de Bijlmer waren de garages ­verreweg de zwakste schakel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden