De woningbouwproductie in Amsterdam is geëxplodeerd

De woningbouwproductie in Amsterdam is geëxplodeerd. Er werden dit jaar meer dan 5070 woningen in aanbouw genomen. Dat is meer dan de vijfduizend woningen die Amsterdam aan het einde van deze bestuursperiode jaarlijks wil bouwen.

Ton Damen
In de Amsterdamse Houthavens wordt ook druk gebouwd Beeld Joris van Gennip
In de Amsterdamse Houthavens wordt ook druk gebouwdBeeld Joris van Gennip

Het nieuwe productiecijfer werd vanmiddag onthuld door wethouder Laurens Ivens (Wonen) tijdens een vergadering met gemeenteraadsleden. Vorig jaar werden er 2699 woningen in aanbouw genomen in Amsterdam.
Oorzaak van de meevaller is dat enkele nieuwbouwprojecten die tijdens de crisis waren vertraagd en in de ambtelijke laden waren blijven liggen, nu toch kunnen doorgaan. Verder profiteert Amsterdam van de aantrekkende woningmarkt, die in heel Nederland de nieuwbouw aanjaagt.

De Amsterdamse woningbouwproductie ligt onverwachts ruim een derde hoger dan vorig jaar. Het gaat ook veel beter dan de wethouder in september kon dromen. Hij stelde toen dat er dit jaar ruim 3950 woningen zouden worden gebouwd. Het werkelijke resultaat is zelfs beter dan in 2008, toen de productie lag op 4400 woningen, terwijl er toen ook nog veel huizen werden gesloopt. De laatste jaren lag de productie net boven de 2000 woningen.

Grotere woningvoorraad
Dat de woningmarkt zo snel aantrekt, heeft Amsterdam verrast. Wethouder Ivens heeft met de nieuwe cijfers direct al zijn 'Actieplan voor de woningbouw' bereikt. De nieuwbouw vertoont volgens experts ook een goede mix. Het gaat om nieuwe woningen in oude panden, maar ook om veel studentenwoningen en middensegmentwoningen met huren tussen de 700 en 900 euro. Verder bouwen de woningcorporaties momenteel jaarlijks vijfhonderd sociale huurwoningen. Ook leidt de gerealiseerde nieuwbouw meteen tot een grotere woningvoorraad doordat de gemeente minder woningen sloopt.

Ivens zou vanmiddag in de gemeenteraadscommissie en morgen bij de presentatie van de Zuiderkerkprijs stilstaan bij de cijfers. Hij wil vooral onderstrepen dat de gemeente nog lang niet klaar is met het opjagen van de woningbouw. De gemeente moet nu heel snel nieuwe bouwplannen optuigen, en dat moet gebeuren met 'minder capaciteit'.

De gemeente heeft immers net vanwege het inkrimpende ambtenarenapparaat veel deskundigen bij de onroerendgoedafdelingen ontslagen of laten afvloeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden