De wonderbaarlijke terugkeer van Gabrielle Giffords

Zodra gisteravond in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het cruciale wetsvoorstel een meerderheid van stemmen had bereikt, klonk een opgelucht applausje. Een paar minuten later zwol het aan tot orkaankracht. Democraten en Republikeinen klapten zich eensgezind de handen stuk vanwege de wonderbaarlijke terugkeer van hun collega Gabrielle Giffords.

Gabrielle Giffords, omstuwd door collega's, bij haar terugkeer in het Huis van Afgevaardigden.Beeld reuters

Giffords werd in januari tijdens een werkbezoek neergeschoten en voor dood afgevoerd in de ambulance. Ze mocht blij zijn, klonk het even later, dat ze het er levend had afgebracht - maar het was uitgesloten dat ze ooit nog haar werkzaamheden als lid van het Congres zou hervatten. Een kogel door haar hoofd had een abrupt einde gemaakt aan iedere vorm van ambitie.

Maar daar stond ze dan, tijdens de belangrijkste stemming van het jaar. Begeleid door geroezemoes, gefluister en onderdrukt geklap was ze binnengekomen, luttele minuten voordat het kwartiertje zou aflopen waarin de afgevaardigden hun stem mochten uitbrengen. Haar entree kwam onaangekondigd, totaal onverwachts. Haar collega's dromden om haar heen. Ze sprak en zwaaide, werd af en toe ondersteund door een paar naaste medewerkers. Omhelzingen links en rechts. Gauw bracht ze haar stem uit: vóór.

Voor geen goud
Ze werkt nog volop aan haar herstel, maar deze betekenisvolle voorstelling in het Huis van Afgevaardigden, haar podium, wilde Gabrielle Giffords voor geen goud missen. 'Ik moest hier zijn', zei ze naderhand. 'Ik wilde niet het risico lopen dat door mijn afwezigheid onze economie zou crashen.' Op Twitter schreef ze: 'Het Capitool ziet er prachtig uit en ik vind het een eer om hier vanavond te mogen werken.'

De Democraat Giffords kreeg, meteen nadat de Republikeinse voorman John Boehner de uitslag van de stemming bekend had gemaakt, hardop lof toegezwaaid van beide zijden. 'Er is geen naam', zei de Democratische aanvoerster Nancy Pelosi vanaf het spreekgestoelte, 'die meer liefde, meer bewondering, meer respect en meer hoop oproept dat onze dochters net zo zullen zijn als zij, dan de naam van Congreslid Gabby Giffords.'

Wederopstanding
De verrukking over Giffords' wederopstanding was uitbundiger dan de blijdschap over het wetsvoorstel dat was aanvaard. Hier en daar werd een traan weggepinkt. Voor scheidslijnen tussen de partijen was geen plek. De verschijning van Giffords had de verschillen voor even weggepoetst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden