De Wit: Grote fouten bij aanpak kredietcrisis

De Nederlandse autoriteiten hebben grote fouten gemaakt bij de miljardeningrepen die nodig waren om Fortis/ABN Amro en ING tijdens de financiële crisis van de ondergang te redden.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Deze conclusie trekt de parlementaire enquêtecommissie Financieel Stelsel, die onderzoek deed naar de maatregelen van de overheid rond de kredietcrisis. Commissievoorzitter Jan de Wit presenteerde woensdag de bevindingen in het rapport Verloren krediet II - De balans opgemaakt.

Volgens de commissie was zowel het ministerie van Financiën als De Nederlandsche Bank (DNB) 'onvoldoende voorbereid op een crisis van een dergelijke omvang en werden ze door de crisis overrompeld'. De Nederlandse Staat werd gedwongen tot grootschalige reddingsacties. Bovendien werd de Tweede Kamer veelal te laat en onvolledig geïnformeerd.

Ingrijpen noodzakelijk
Ingrijpen was wel noodzakelijk om ABN Amro en Fortis niet te laten omvallen. De Nederlandse Staat ging over tot nationalisatie van ABN Amro en de Nederlandse delen van Fortis en betaalde daarvoor 16,8 miljard euro. Deze prijs, die later nog opliep tot boven de 30 miljard euro, stond in geen verhouding tot de bedrijfseconomische waarde, zegt de commissie. Het was ook een prijs om de financiële stabiliteit buiten Nederland niet in gevaar te brengen. De risico's die de Staat nam met deze maatregelen, waren 'groot en niet inzichtelijk'.

Ook de problemen bij ING waren te weinig in beeld bij toezichthouder DNB en daardoor ook bij het ministerie van Financiën. Het concern maakte zichzelf te afhankelijk van risicovolle Amerikaanse hypotheken en reageerde onvoldoende en te laat op de problemen in de Amerikaanse huizenmarkt. In oktober 2008 moest de Staat ingrijpen met een kapitaalinjectie. Later was een tweede ingreep nodig omdat het probleem met de besmette hypotheken bleef bestaan. Dit bracht hogere risico's voor de belastingbetaler met zich mee dan nodig was geweest, aldus het rapport.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden