De winter lijkt dan eindelijk in aantocht

Er is hoop voor winterliefhebbers. Weermodellen laten zien dat het in de laatste week van januari ook overdag kan gaan vriezen. De kou lijkt zeker twee weken aan te houden.

Chris Klomp
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Volgens Raymond Klaassen, weerdeskundige van Weerplaza, is er sprake van een onverwachte, maar overtuigende omslag in het weer. Vorige week liet het weermodel nog geen koude zien, maar dat is deze week beduidend anders.

"De kaarten suggereren een krachtig hogedrukgebied boven het noorden van Europa, waardoor met een oostelijke stroming koude lucht vanuit Rusland onze kant op kan stromen. Het lijkt een klassieke wintersetting te worden op deze manier," aldus Klaassen.

Weersomslag
De vorst zou grofweg vanaf 21 januari het land binnen kunnen komen en mogelijk twee weken of langer aanhouden. Tot die tijd is het nog nat en relatief zacht.

Klaassen ziet nog meer redenen om uit te gaan van een weersomslag. "Wat ook een bijdrage kan leveren aan de koudeomslag is de sterk opgewarmde stratosfeer, een luchtlaag op zeer grote hoogte. Vaak resulteert dit in een sterke afkoeling aan het aardoppervlak," zegt hij.

"Die afkoeling wordt meestal zo'n twee of drie weken later zichtbaar. Zodra zo'n stratosferische opwarming optreedt, is het nog wel de vraag waar de kou zich daadwerkelijk gaat manifesteren. Het lijkt er nu op dat een groot deel van Europa daarmee te maken krijgt."

Elfstedentocht
Het blijft uiteraard een voorspelling, maar Klaassen spreekt wel van een 'overtuigend beeld'. "Het is nog ver weg, maar we kunnen wel iets over de trend zeggen en op basis van deze prognoses zou ik de schaatsen toch maar binnen handbereik houden. Op basis van dit model krijgen we echt te maken met kouder weer."

Volgens Klaassen is het nog te vroeg om nu al over een Elfstedentocht te beginnen. "De temperaturen gaan flink dalen, met ook overdag vorst. Maar voor een Elfstedentocht ben je er niet met één of anderhalve week vorst," stelt hij.

Bron: Accuweather Beeld Jet de Nies
Bron: AccuweatherBeeld Jet de Nies
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden