De winst van een maand zonder alcohol

Dry January kent een opmars, maar wat levert zo'n maand zonder drank eigenlijk op? 'Mensen worden zich bewust van hun alcoholgebruik.'

Beeld ANP

Betere nachtrust

Vaak gehoord: 'met een slaapmutsje slaap ik beter'. "Je valt misschien wel eerder in slaap, maar de kwaliteit van de slaap is na alcoholinname minder. Je wordt vaker wakker en je hebt minder remslaap, de slaapfase waarin emoties en indrukken worden verwerkt," zegt Rob Bovens, die voor Tilburg University onderzoek doet onder circa 5000 deelnemers aan IkPas, een initiatief waarbij deelnemers hun ­alcoholgebruik 30 of 40 dagen stopzetten - een variant van Dry January.

Wat blijkt: 40 procent van de deelnemers geeft aan beter te slapen en 65 procent voelt zich fitter.

Rust voor de lever
De lever moet alcohol verwerken en dat maakt dat andere gifstoffen die moeten worden afgebroken in de wacht staan. "In een alcoholloze maand kan een lever zich herstellen. Dat is ook aangetoond in onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen."

Na de 'droge maand' was er een duidelijk effect: de cholesterolwaardes daalden, het buikvet nam af (zie volgende punt) en de waardes in het bloed die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen daalden. "Dit was een klein onderzoek, maar een groter Brits onderzoek laat precies dezelfde uitkomsten zien."

Teleurstellend is wel dat deze winst voor de lever tijdelijk is. Als iemand na de droge maand weer even hard doordrinkt, is de lever in een mum van tijd weer terug bij af.

Gewichtsafname
Een wijntje is circa 80 calorieën en een biertje 100. Dat tikt aan. "In een alcoholloze maand eten mensen bewuster en snacken minder.

Bij een wijntje hoort immers een kaasje en bij een biertje een ­borrelnoot." Een op de vijf deelnemers aan een droge maand, verliest naar eigen zeggen gewicht. 10 procent meldt ook een schonere huid.

Mentale fitheid
"Mensen voelen zich zonder alcoholinname mentaal sterker. Ze leven ook bewuster, lezen weer eens een boek of gaan sporten."

Een heel opvallend punt is dat 38 procent minder geld uitgeeft. "En mogelijk niet alleen aan drank in de horeca, maar ook aan impulsaankopen."

Ook op de lange termijn ­lagere alcoholconsumptie.
De grootste winst is nog wel dat mensen ook na hun 'droge maand' minder drinken. "Mensen worden zich bewust van hun alcoholgebruik. Dat het ook gezellig kan zijn zonder alcohol," zegt Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut.

De deelnemers uit het onderzoek van Tilburg University, overigens bovengemiddelde drinkers, nuttigen een half jaar later 'nog maar' 10 glazen per week. Voor hun rantsoen waren dat er 14. En dat ­levert ook gezondheidswinst op voor de lange termijn. "Alcohol verhoogt het risico op leveraandoeningen diverse vormen van kanker, zoals borstkanker. Elk biertje per week minder helpt."

Lees ook: Dry January: 'Niet drinken geeft ook een kick'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden