Opinie

'De Willibrordusgarage houdt De Pijp leefbaar'

De Willibrordusgarage zorgt voor meer leefruimte in De Pijp, betogen ondernemers. Ze noemen het 'onacceptabel dat PvdA en SP tegen zijn, en afspraken niet willen naleven'.

Bij de herinrichting van de Van Woustraat worden parkeerplekken laad- en losvakken Beeld Floris Lok
Bij de herinrichting van de Van Woustraat worden parkeerplekken laad- en losvakkenBeeld Floris Lok

Als het over druk en drukte gaat, is de Oude Pijp daarvan een mooi voorbeeld. Deze negentiende-eeuwse wijk kent een zeer dichte bebouwing, veel bewoners, veel bezoekers en veel bedrijvigheid.

De afgelopen decennia hebben in deze buurt diverse grootschalige werkzaamheden plaatsgevonden, zoals de herinrichting van de Ceintuurbaan en Amsteldijk, de gebruikelijke rioleringswerkzaamheden en natuurlijk megaprojecten als de Noord/Zuidlijn en de Rode Loper, die inmiddels in de afrondende fase zitten.

Een van de hoofdverkeersaders van het gebied, de Van Woustraat, is nu aan herinrichting toe.

De Van Woustraat is een belangrijke winkelstraat in De Pijp. Klanten komen te voet, op de fiets, maar een substantieel deel komt met de auto.

In de Van Woustraat geldt momenteel het zogeheten dubbeltjesparkeren, waar automobilisten voor 10 cent een uur mogen parkeren om hun inkopen te kunnen doen. In de huidige plannen verdwijnen, tot ongenoegen van ondernemers, de 125 parkeerplekken in de straat.

Pijn verlichten
Na de herinrichting komen hier 31 vlakken voor terug. Deze gaan tussen 9.00 en 13.00 uur dienstdoen als laad- en losvakken, tussen 13.00 en 18.00 uur als trottoirruimte voor voetgangers en 's avonds vanaf 18.00 uur als parkeervakken voor personenauto's.

Winkelend publiek kan hier dus niet meer de auto kwijt. De voor bezoekers vertrouwde winkels worden hierdoor ook minder goed bereikbaar om even snel boodschappen te doen.

Ondernemers is beloofd dat het verlies aan parkeerplaatsen gecompenseerd zou worden door de Willibrordusgarage, die aan het einde van de Ceintuurbaan bij de Amstel gebouwd zou worden.

Voor de ondernemers die een voorkeur hebben voor het parkeren in de straat zou deze garage de pijn enigszins verlichten. Het college van b. en w. heeft inmiddels besloten dat deze garage er moet komen.

Definitieve besluitvorming in de gemeenteraad vindt plaats in november. Naar het zich nu laat aanzien dreigt er echter in de raad geen meerderheid te zijn voor de bouw van de Willibrordusgarage. Coalitiepartij SP en PvdA zijn tegen. Onacceptabel voor de ondernemer in de Oude Pijp. Afspraken zijn er om na te leven.

In de beeldvorming lijkt het soms alsof bewoners en ondernemers hierin tegenover elkaar staan. Wat de ondernemers betreft is dat absoluut niet zo.

Wij willen graag een leefbare buurt waar het prettig ondernemen en wonen is. Als geen andere partij denken de ondernemers in de Van Woustraat en de Oude Pijp mee om van De Pijp een aantrekkelijke een leefbare buurt te maken en dit zo te houden.

Denk hierbij aan het actieplan de Schone Pijp, waarmee we de afvalproblematiek proberen aan te pakken, het onderzoek naar transport­bewegingen in de buurt, waarmee we meewerkten aan het verminderen van transportbewegingen, en de pilot Gezamenlijk afvalcontract, waarbij we niet alleen denken aan de openbare ruimte maar ook aan de kwaliteit van leven.

Ondernemers werken graag in een schone, leef­bare maar ook bereikbare buurt. Daar hoort wat ons betreft de mogelijkheid tot parkeren bij. Bij een draagvlakonderzoek, gehouden onder 9923 huishoudens, zegt ook 60,4 procent van de respondenten voor de bouw van de garage te zijn.

Schaars goed
Wij beseffen goed: ruimte is een zeer schaars goed in De Pijp. De parkeergarage is dan ook juist een goede oplossing om meer leefruimte te creëren.

Op het plein tussen de Servaes Noutsstraat, de Sint Willibrordusstraat en de Ceintuurbaan verdwijnen 53 parkeerplaatsen, waardoor er 750 vierkante meter meer ruimte bij komt, bijvoorbeeld om te spelen of elkaar te ontmoeten. Dit komt de kwaliteit van wonen ten goede en het helpt de ondernemers in de Van Wou vooruit.

Ondernemers uit en rondom de Van Woustraat doen hierbij dan ook een dringend beroep op de gemeenteraad om vóór de bouw van de Willibrordusgarage te stemmen. Een stem voor de garage is een stem voor leefbaarheid in de buurt en een stem voor een goed onder­nemersklimaat.

BIZ-vereniging Van Woustraat en BIZ- en ondernemersvereniging Albert Cuyp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden