Opinie

De wietdampen in Amsterdam: een vloek of een zegen?

Denver, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Colorado, en Amsterdam trekken allebei toeristen die voor het liberale softdrugsbeleid komen. Maar is dit slecht of goed voor die steden? Twee Amerikanen die Amsterdam goed kennen gaan met elkaar in debat.

null Beeld Remy Koens
Beeld Remy Koens

Tegenstander Erik Raschke: Giechelende zombies voor de pinguïns

Terwijl ik fanatiek trappend op weg ben naar mijn werk, neemt een tiental Italiaanse jongens met hun huurfietsen het hele fietspad in beslag. Ze zijn knetterstoned en bellen constant met hun fietsbellen. Andere mensen beginnen naar ze te schreeuwen. Ze schreeuwen terug. Een geïrriteerde Nederlandse man naast me geeft een Italiaan een elleboogstoot en die gaat hard neer. Iedereen houdt zijn adem in voordat het gevecht losbarst.

Het prachtige, redelijk veilige Amsterdam is in de zomer een mekka voor cannabistoeristen. Omdat ze niet in hun hostels mogen roken, zitten de Grieken, Britten, Ieren en Fransen langs grachten, in parken of in de dierentuin. En ook recht voor mijn huis, waar ze enorme wolken heerlijk geurende rook achterlaten waar ik met mijn kinderen doorheen moet lopen.

Mile High City
Ze hebben hun goedkope tickets gekocht met het vaste voornemen zo stoned mogelijk te worden. Dit zijn niet de Europeanen die naar wintersportresort Vail in de Rocky Mountains vliegen. Dit zijn Europeanen die kotsend op een bankje in het park 'out gaan' het toppunt vinden.
Ik ben opgegroeid in Denver en woon nu acht jaar in Amsterdam. Elke zomer vlucht ik van 'het Venetië van het Noorden' naar 'the mile high city' (Denver).

Het is moeilijk voor te stellen hoe de inwoners van Denver - die zichzelf als rustig beschouwen, maar berucht zijn om hun prikkelbaarheid - om zouden gaan met jongeren uit kleine, bekrompen steden in Alabama of South Carolina die maar één doel voor ogen naar Denver zijn gevlogen.

Pinguïns
Ze malen er niet om dat ze de boel vervuilen, vloeken of zichzelf voor schut zetten, want ze zijn met vakantie en hebben betaald voor het recht te doen wat ze willen. Maar het zijn de belastingcenten van de inwoners van Denver die voor het opruimen van hun rotzooi worden gebruikt. De inwoners draaien op voor de gevolgen van de overconsumptie van marihuana en de daarmee samenhangende ziekenhuisbezoeken. En de tolerantie van wie naar de dierentuin gaat, wordt op de proef gesteld door giechelende en licht vijandige zombies die tussen hen, hun kinderen en de pinguïns staan.

De laatste jaren is het Amsterdamse gemeentebestuur erachter gekomen dat deze toeristen niet alleen geld meebrengen, maar ook duidelijk meer kosten dan toeristen die vooral voor musea komen. Daarnaast is de achterban de ongemakken zat. Vooruitdenkende burgemeesters hebben de groei ingedamd van het aantal bedrijfjes die draaien op de verkoop van marihuana. Het Wallengebied wordt van een smerig, verwaarloosd gebied omgevormd tot een innovatieve buurt met restaurantjes, mode en ja, ook nog wat marihuana.

Achterdocht
Begrijp me niet verkeerd: ik ben voor legalisering van marihuana en ik zie dat veel Nederlanders, juist omdat wiet zo gemakkelijk te krijgen is, met mate roken. Maar ze zijn ook gedwongen meer geld uit te geven aan de controle van grensoverschrijdend verkeer uit België, Frankrijk en Duitsland, waarvandaan jongeren naar Nederland komen om zo veel mogelijk wiet te kopen.

Dus ben ik er trots op dat Colorado een van de eerste staten is die marihuana legaliseren, maar de wolken cannabisrook moeten wel vergezeld gaan van een gezonde dosis achterdocht en voorzichtigheid.

Voorstander Bret Kantola: Cannabisdampen horen bij deze stad

Toen ik het stuk van Erik Raschke las, was ik in de war en bijna boos. De voormalige inwoner van Denver baseerde zijn droom over een Denver dat wordt overspoeld door cannabistoeristen, die doen waar ze zin in hebben, op zijn ervaringen in Nederland.

Maar is er iemand, afgezien van Raschke, die meent dat cannabistoeristen vervelender of onfatsoenlijker zijn dan de duizenden die naar het Great American Beer Festival in Denver, het Oktoberfest in München en al die andere door alcohol begoten evenementen komen?

Cannabisactivist
Voordat ik inga op de argumenten tegen Raschkes artikel, kort iets over mijzelf. Ik ben een 56-jarige cannabisactivist, die vijftien jaar in Denver heeft gewoond. Ik heb vier jaar in Amsterdam gewoond, waar mijn Nederlandse partner vandaan komt en waar we sinds 2006 een bedrijf hebben dat zich op cannabistoeristen richt. Ik heb de laatste 42 jaar dagelijks marihuana gebruikt en ik ben nooit ziek geweest en ben ook nooit in een ziekenhuis opgenomen, wat ik direct toeschrijf aan mijn cannabisgebruik.

Dus ja, cannabis is mijn ding.

Het grote verschil tussen Denver en Amsterdam zijn de coffeeshops. In Colorado is het roken van cannabis in het openbaar verboden en hebben slechts een paar cannabisclubs een vergunning, waardoor mensen ter plekke kunnen gebruiken.

Maar cannabistoeristen in Nederland kunnen in coffeeshops roken. Er zijn dus genoeg andere plaatsen om cannabis te gebruiken dan vlak voor Raschkes huis.

We moeten de cannabistoeristen in Amsterdam eigenlijk dankbaar zijn. De geur van cannabis is een deel van het karakter van de stad. Er is geen overlast van deze rustige en vreedzame bezoekers. Ik kan het weten, want mijn partner en ik hebben een bedrijf dat tours voor deze groep organiseert.

Drinkers
Raschke zegt dat er extra politie is vanwege de cannabistoeristen, maar ik heb daar nooit van gehoord. Het zijn de drinkers die problemen veroorzaken in Amsterdam, niet de rokers.

Eén van mijn pleziertjes is door de stad rijden met mijn vriendin achterop die een dikke joint rookt. Dit is Amsterdam. Als je je daaraan ergert, zijn er vele Europese steden zonder die vrijheid.

Ik denk dat mensen zoals Raschke en de huidige burgemeester die hun normen en waarden hebben geïmporteerd, ervoor hebben gezorgd dat Amsterdam niet meer de fijne en tolerante stad is die zij ooit was.

Nep-Euro Disney
De burgemeester komt oorspronkelijk uit Leiden, een streng protestants gebied. Veel raadsleden hebben dezelfde achtergrond en hebben hun conservatieve opvattingen meegenomen. De burgemeester denkt helemaal niet vooruit, zoals Raschke zegt. De Wallen waren een grote toeristische trekpleister, maar zijn nu een nep-Euro Disney.

Als je een van de mooiste steden van de wereld tijdens het hoogseizoen wilt ontvluchten, hoor je er eigenlijk helemaal niet thuis. Cannabistoeristen komen het hele jaar door en ze komen uit alle mogelijke groepen, ook de welgestelde.

Het mooist aan de coffeeshops in Amsterdam is dat ze mensen samenbrengen, mensen met wie je anders in geen miljoen jaar een gesprek zou hebben gehad.

Cannabistoerisme kan een weldaad zijn voor Colorado.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

undefined

Erik Raschke Beeld Eigen foto
Erik RaschkeBeeld Eigen foto
Bret Kantola Beeld Eigen foto
Bret KantolaBeeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden